Až Ústavní soud se bude muset zabývat stížností Jiřího Korbela ze Sokolova. Ten se na něj obrátil poté co neuspěl se svojí kandidaturou do Senátu v sokolovském volebním obvodu. Chtěl kandidovat jako nezávislý. Korbelovi se nelíbí nerovné zákonné podmínky při shánění podpisů.

„Zatímco u podpisů občanů podporujících kandidáta na prezidenta republiky nebo založení nové politické strany musí být kromě jména a podpisu jen datum narození, tak v případě kandidátů do senátorského křesla už požaduje zákon rodné číslo," říká Korbel. A tady narazil na problém.

„Lidé argumentovali ochranou osobních údajů a někteří z nich mi své rodné číslo odmítli dát. Prostě se báli, aby nebylo zneužito," říká Korbel. Ke kandidatuře do Senátu je potřeba sehnat tisíc podpisů. Korbel jich podle svých slov získal 1130, ale krajský soud z nich uznal kvůli chybějícím údajům jen 794. Někde chybělo bydliště, jinde právě rodné číslo podepsaných občanů.

„Z mého pohledu jde o nerovný přístup ze strany zákonodárce a mělo by dojít k narovnání podmínek," konstatuje Korbel. Jak upřesnil včera v poledne, žádná odpověď mu ještě nepřišla, ale věří, že se svou stížností uspěje. Odeslal ji minulý pátek. K nadcházejícím volbám podle svých slov půjde, a to hned zítra.

Občané se vypraví k volebním urnám už v pátek a v sobotu. Svým hlasováním rozhodnou nejen o nové podobě složení krajských zastupitelstev, ale i o přeobsazení jedné třetiny Senátu. Nové zástupce do dolní komory parlamentu budou voliči vybírat ve volebním obvodu Sokolov, kam patří i část Mariánskolázeňska i Toužimska.