Lidé si všimli započatých prací a ihned začali čile diskutovat na sociálních sítích. Zajímalo je, co se děje. „Ploše mezi střediskem a panelovými domy v současnosti dominuje takzvané rabátko, které zde vzniklo před několika desítkami let a jeho stav je už nevyhovující. Stejně tak je špatný stav zeleně, která zde byla kdysi vysazena. Kvůli nedostatku prostoru se například kořeny stromů neměly kam rozrůstat, a tak začaly usychat,“ říká mluvčí radnice Vladimír Meluzín.

Ilustrační foto.
Vraťte peníze, žádají lidé v petici

Místo se podle něj stalo problematickým i kvůli tomu, že rabátka využívali k posedávání lidé, které dodržování vyhlášky města o veřejném pořádku příliš netrápilo. To bylo i častým terčem kritiky obyvatel sídliště.

„To vše by se ovšem mělo díky chystané revitalizaci změnit. Staticky narušené rabátko zmizí a místo něj tady vznikne vzhledné prostranství s parkovou úpravou, jíž by mohlo dominovat symbolické písmeno s,“ dodal mluvčí jednu z variant.

Která z řady úprav navrhovaných ve studii dostane pro realizaci nakonec přednost, o tom se bude ještě debatovat. „Všiml jsem si, že zmizely stromy, vysázené přímo v betonovém korytě. Je pravda, že se na tomto místě scházejí různé existence, a hlavně v létě je tady v noci rušno,“ říká senior Bohuslav, který zde bydlí.

Kolem zdravotního střediska povede i nová trasa víceúčelové stezky pro cyklisty a pěší, která bude hotova ještě letos. Povede z areálu Bohemia k chemickým závodům ulicemi Tovární, Mičurinova, podél zahrad do Těšovic, překříží ulici K. H. Borovského a dále M. Majerové a Švabinského. Poté zamíří přes Lobezský potok na Starou Ovčárnu.