Podpořený projekt Environmentální sociální podnik (ESP) Hartenberg nabízí práci pěti novým zaměstnancům. Jde především o uchazeče ve věku nad 50 let, kteří shánějí práci, a také o osoby tzv. neaktivní, které nemají zaměstnání ani nejsou v evidenci úřadu práce.

Z nové hradní dílny by tak měly postupně vycházet dřevovýrobky k volnému prodeji. „Podnik se chce v začátku zaměřit na prodej palivového dřeva, trámů, prken, ale třeba také na výrobu lavic a stolů a dalších specifických výrobků,“ přiblížila projekt za spolek Hartenberg Martina Vavřínová. Pracovníci technických služeb pak pomohou s obnovou a budováním staronových stezek v okolí i na zakázku.

„Věnujeme se dřevovýrobě a zpracování dřeva. To by mělo být naším cílem, udělat nějaké dřevo na prodej,“ popsala svoji práci Miluše Kobrová z Josefova, která je jednou ze tří pracovníků, kteří díky ESP Hartenberg našli práci. „Dělám všechno, co je potřeba. Dlouho jsem dělal v lese, ale teď ze zdravotních důvodů už nemůžu. A tady dělám taky se dřevem, tak jsem spokojený,“ doplnil ji osmapadesátiletý Ondřej Kriška z Oloví, který tuto práci získal po zhruba dvouměsíčním shánění.

Po dostavbě školy volají čtvrt století, Kraslice shání peníze.
Po dostavbě školy volají čtvrt století, Kraslice shání peníze

To třetí z nich, čtyřiapadesátiletý Vladislav Ferko z Rotavy, byl bez práce více než deset let, proto byl rád, když mu známý doporučil toto uplatnění. „Jsem za tuhle práci moc rád. Opravujeme i stezky, zábradlí, čistíme okolí hradu a pracujeme i přímo na hradě,“ vyjmenoval další činnosti. Všichni tři se shodli, že nejde o práci nijak náročnou a jsou tu spokojení. „Náročné? Jak kdy pro ženskou. Ale já jsem zvyklá dělat venku a pomáhat chlapům. A jsou tu dobří lidé,“ poznamenala Miluše Kobrová.

Jak upřesnila k projektu Martina Vavřínová, klade důraz také na vzdělávání zaměstnanců především v oblasti environmentální. V případě potřeby je tento podnik schopen svým zaměstnancům zajistit rovněž psychosociální podporu ve spolupráci s organizacemi Člověk v tísni nebo Pomoc v nouzi, o.p.s,. nebo individuální přístup ke každému z nich. „Hlavním úkolem je v tomto roce docílit soběstačnosti a udržitelnosti takového podniku. Vedoucí tým si přeje úspěšně své zaměstnance začlenit do celkového procesu fungování podniku. Společně se mohou v budoucnu podílet na plánování a spolurozhodovat o investicích,“ upřesnila.

Nábřeží Petra bezruče
Z centra města mizí neplacená parkoviště

ESP Hartenberg v podstatě vznikl na základech dlouhodobé práce spolku Hartenberg, z.s., jehož prioritním cílem je obnova Hartenberské domény – přírodně a urbanisticky velmi hodnotného území kolem hradu Hartenberg na Sokolovsku. K docílení těchto snah spolek roky vyvíjí činnost v oblasti sociální, enviromentální, kulturní a vzdělávací. Tento nový podnik chce stavět na příležitosti, kterou mu spolek svou činností připravil.