Stavební obnovy se má dočkat kaple na hradě Hartenberg v Hřebenech. Než k tomu ale dojde, chtějí mít památkáři vypracované detailní zaměření celé stavby. Potřebná data získávají právě v těchto dnech, kdy se na hradě koná takzvaná Letní dílna, věnovaná operativnímu průzkumu a dokumentaci kamenických článků. Na Hartenbergu tak člověk může potkat památkáře, archeology, ale třeba i studenty vysokých škol, kteří soustředěně hledí do speciálních přístrojů a při tom si dělají pečlivé poznámky. Jedna taková skupina se usídlila v hradní kapli, kde si účastníci zkoušeli různé způsoby zaměřování prostoru a stavby. K tomu lze využít totální stanici nebo metodu průsekové fotogrammetrie. Tím, že se objekt nafotí z různých úhlů, může vzniknout trojrozměrný model.
„Jako cvičný prostor jsme vybrali kapli, jelikož nemá pravidelný půdorys. Zároveň nám měření v tomto objektu poslouží při další práci. V kapli se totiž počítá s obnovou klenby," pověděl jeden z pořadatelů Letní dílny Jakub Chaloupka. Památkáři sice mají dřívější zaměření z roku 1985, to však nezachycuje veškeré detaily.

Odborníci směřují svoji pozornost i na další historické stavby v Hřebenech. „Jako památkový ústav jsme prováděli zaměření dřevěných konstrukcí v objektu sýpky vedle bývalé školy. Teď zde budeme potřebovat vyhodnotit stáří, k čemuž poslouží metoda zvaná dendrochronologie. Také zde se totiž počítá s další opravou," vysvětlil Chaloupka.

Letní dílna navazuje na dva předchozí ročníky, které se konaly na hradě Lipnice nad Sázavou. Týdenní kurz má účastníkům ukázat nové metody, trendy a prohloubit jejich praktické i teoretické znalosti. „Do dílny se přihlásilo patnáct účastníků, jim se věnují lektoři a další specialisté," zmínil památkář. „K dokumentační skupině se rozhodla připojit také dívka z Ázerbájdžánu, která na Hartenberg přijela v rámci Mezinárodní dobrovolnické akademie. Jelikož studuje FAMU v Praze a věnuje se fotografii, je pro ni tohle možnost, jak se obohatit o nové zkušenosti a poznatky," poznamenal kastelán hradu Bedřich Loos.