„Emergency stabilně disponuje pěti lůžky a kompletně vybaveným akutním operačním sálem. Toto oddělení je schopno se postarat o pacienty ohrožené na životě. Využívá okamžitou dostupnost vyšetřovacích metod, prioritní přístup na tomograf i rentgen. Lékaři využívají i rychlou laboratorní diagnostiku přímo na Emergency a přednostně i hematologické a biochemické laboratoře," uvedl Jan März, pověřený ředitel Karlovarské krajské nemocnice (KKN).

To je obrovskou výhodou především pro pacienty v těžkém stavu, například s cévní mozkovou příhodou. Ti jsou kompletně vyšetřeni během dvaceti minut a na lůžku pak plně připraveni na léčbu.

„Dříve jsme museli nemocné složitě přemisťovat, což bylo náročné odborně i logisticky. Ale především to byla časová ztráta, zvlášť v případech, kdy pacient doslova bojoval o život a šlo o minuty," vysvětlila vedoucí Emergency, lékařka Dagmar Märzová.

Časová úspora při transportu pacienta z urgentního příjmu na intenzivní nemocniční péči je neuvěřitelná. Místo původní půldruhé hodiny je to pouhá půlhodina. Od letošního ledna došlo na Emergency k další změně organizace akutní péče. Oddělení tak nyní disponuje deseti lůžky a dvěma operačními sály.