„Máme mezi odsouzenými osobami málo lidí, kteří by odmítali pracovat,“ uvedl Simon Michailidis, náměstek generálního ředitele Vězeňské služby České republiky. Řečí čísel z 22 tisíc vězněných osob 15 tisíc je schopno pracovat. Devíti tisícům z nich zajišťuje vězeňská služba práci na osm hodin denně za odměnu, což je podle slov náměstka Michailidise na evropské poměry velmi dobré číslo. „Věznice v Horním Slavkově je jedna z několika prvních věznic, která začala intenzivně plnit úkol, dát těm zbývajícím šesti tisícům vězňů, nebo určité skupině, práci v blízkosti věznice, v bezpečném prostoru, kde budou pod dozorem,“ ocenil náměstek.

Věznice Horní Slavkov významným dílem přispívá k tomu, že narůstá počet odsouzených pracovně zařazených za odměnu. „Za loňský rok jsme navýšili tento počet o 122, což je významné číslo,“ potvrdil Radek Kutiš, ředitel Věznice Horní Slavkov.
Na novém pracovišti je zaměstnáno v současné době deset odsouzených, ale předpoklad je, že by jich postupně bylo šedesát. V zatím provizorních podmínkách léta nevyužívané haly pracují pro firmu PRAKTIK system a podílí se na ruční demontáži jak malých, tak velkých spotřebičů a recyklaci lednic. „Zaměstnáváme odsouzené 10 let, v průběhu let jsme se naučili s nimi pracovat. Ve dvou provozovnách zaměstnáváme k dnešnímu dni 90 odsouzených,“ uvedla jednatelka společnosti Lada Martínková.

Práci vězni nepovažují za náročnou. „Rozebíráme pračky, myčky a třídíme odpad, není to nijak náročné,“ potvrdil jeden z odsouzených Pavel Koiš. Pro toho to není první zaměstnání ve věznici, zkušenosti s demontáží získal už na předchozím pracovišti.

Provizorní podmínky v téměř dvacet let nevyužívané hale se podle slov ředitele věznice budou postupně zlepšovat. „Spousta práce nás ještě čeká. Nadále budeme dělat vše pro to, abychom podmínky tady zlepšovali a abychom mohli zvyšovat počet pracovně zařazených odsouzených,“ doplnil ředitel.

Ve Věznici Horní Slavkov je v současnosti 832 odsouzených, z toho je pracovně zařazeno 528 osob. „Z toho 257 odsouzených je zařazeno na středisku hospodářských činností, 99 zajišťuje vnitřní provoz, 36 absolvuje vzdělávací kurzy, 84 terapeutický kurz a 52 brigády pro věznici,“ upřesnila Lenka Valová, mluvčí Věznice Horní Slavkov.

Ilustrační foto.
Úpravu běžeckých tras komplikují popadané stromy