„Odsouzení pod vedením vychovatele výstupního oddílu Jindřicha Kováče odvedli i přes nepřízeň počasí obrovský kus práce. Jednalo se o přemístění několika tun materiálu, stavbu výstavních klecí a voliér, stavbu altánů a posezení pro návštěvníky či výzdobu areálu,“ přiblížila práci odsouzených mluvčí věznice Petra Bělíková.

Realizovat tak velkou výstavu bez pomoci odsouzených si místní chovatelé podle slov chovatele Milana Neubauera nedovedou představit. Akci navštívilo přes 600 dospělých a několik stovek dětí a k vidění bylo přes 600 zvířat.

„Výstava, nad kterou převzal záštitu ministr zemědělství, hejtmanka Karlovarského kraje a starosta města, byla hodnocena návštěvníky i díky práci odsouzených jako jedna z nejlepších, kterou navštívili,“ konstatovala Bělíková.

Motokrosový areál v Lokti.
Mistrovství světa v motokrosu zůstává v Lokti další tři roky

Odsouzení pomáhali chovatelům také letos v květnu při rozšiřování ZOO koutku pro děti v areálu místního pivovaru a v červnu pak s místní chovatelskou výstavou.

Akce se konají v rámci extramurálních aktivit programu zacházení (za zdmi věznic) a probíhají za dohledu zaměstnanců věznice a pro odsouzené představují dílčí přípravu na život po propuštění. Jsou také určitým druhem odměny, a proto významným motivačním prvkem. Tyto aktivity mají pracovní, vzdělávací, kulturní a sportovní charakter.

Věznice Kynšperk nad Ohří po výstavě obdržela poděkování předsedy základní organizace Českého svazu chovatelů Milana Neubauera za vstřícnost a účinnou pomoc při organizaci 1. Krajské výstavy Karlovarského kraje králíků, drůbeže a holubů a 1. Krajské výstavy mladých chovatelů. Ta se konala v polovině září v areálu Kynšperského pivovaru.