Sraz byl U Otova jezu na řece Ohři v Chebu. Tam odsouzení dorazili v doprovodu vychovatelů Martina Rajsera, Miroslava Šantrůčka a informatika Roberta Pisárika krátce po osmé hodině ranní. Po malém občerstvení v podobě loupáku, tatranky a čaje vyrazili na trasu, vybaveni nezbytnými pytli na odpad, rukavicemi a tričky s logem akce.

„V přiděleném úseku nasbírali vězni několik set kilogramů odpadků všelijakého druhu, nejčastěji samozřejmě plastové lahve, igelitové pytlíky, plechovky, ale také palubní desku z auta, nárazník a několik pneumatik,“ řekl Martin Rajser.

Čištění Ohře a okolních břehů.Zdroj: VSČR

Hodinu po poledni dorazili do cíle, přesněji do vodáckého stanoviště v Nebanicích. „Tam na nás čekal guláš v neomezeném množství a vězni si mohli opéct ještě i špekáčky. Po desetikilometrovém pochodu jim přišla vhod i káva,“ řekl Robert Pisárik.

Dvaačtyřicetiletý František N. akci zhodnotil slovy: „Jsem rád, že jsem se mohl zúčastnit a být opět po několika měsících ´venku´. Nejvíc mě potěšilo, že i když ostatní věděli, že jsem vězeň, chovali se ke mně hezky.“

Podle mluvčí věznice Petry Bělíkové vyjíždějí odsouzení pomáhat v rámci extramurálních aktivit za brány věznice často.

„Například v Kynšperku nad Ohří pravidelně pomáhají místním chovatelům s jejich výstavami, pracovali na údržbě a opravách naučné stezky pod rybníkem Sýkorák, v areálu policejní střelnice se dlouhodobě podílejí na údržbě a opravách. Zvládli tady bez problémů i generální opravu toalet. Před Velikonocemi bychom mohli připomenout čištění okolí kříže v bývalé obci Krainhof – dnes Dvorečky,“ řekla.

Ilustrační foto
Postrach obchodů skončil ve vazbě