Oba si odpykávají trest v kynšperské věznici a oba posílají své obrazy na mezinárodní soutěžní výstavu do polského Sztumu. Řeč je o dvaačtyřicetiletém Kolii I. T., a čtyřiadvacetiletém Ladislavovi.

„I letos posílá věznice Kynšperk nad Ohří obraz dvaačtyřicetiletého odsouzeného Kolii I. T., jehož díla vloni získala ocenění za umístění na předních místech v kategorii zahraničních účastníků. Uplynulého ročníku se účastnilo celkem 18 českých věznic. Nováčkem pak bude Ladislav U. (24), jehož kresba batolete má rovněž velkou naději na úspěch,“ říká mluvčí věznice Petra Bělíková.

Díla kynšperských odsouzenýchZdroj: Deník / Cichocki RomanČtyřiadvacetiletý Ladislav kreslil už od malička. Později se začal o kresbu a malování zajímat více. Začal studovat na soukromé střední uměleckoprůmyslové škole Zámeček v Plzni obor sochařství a 3D tvorba. Zde mohl zkoušet různé materiály od sochařské hlíny a sádry až velmi fyzicky náročnou práci s kamenem.

„Poslední materiál, který jsem použil k sochařské tvorbě, je led. Je poměrně nově používaný a zatím velmi málo. Pracoval jsem pro soukromníka, který vyráběl kostkový balený led a čiré ledové bloky, ze kterých jsem potom dělal sochy a různé dekorace pro různé firemní večírky a společenské akce. Byla to zajímavá zkušenost“, říká Ladislav.
Umělecká tvorba je pro něj způsob vyjádření. „Kreslení mě baví a přináší mi klid a uvolnění, je to pro mě tak trošku něco jako meditační cvičení“, dodal.

Druhý odsouzený se začal o výtvarné umění zajímat v dětství, profesně pak po dokončení studia na Střední umělecké škole v Bulharsku. „Estetika jako taková se stala součástí mého života. Měl jsem to štěstí nasbírat zkušenosti s malbou, fotografováním, reklamou a od roku 2006 jsem se převážně živil jako kreativní počítačový grafik na volné noze, v oboru vektorová grafika. Jsem přesvědčen, že tvořivost v kterékoli podobě je jedna z nejzajímavějších a hodnotných lidských vlastností“, řekl Kolio.

Poté se mu rozpadlo manželství a přišel prakticky o všechno. „Dostal jsem se až na samotné dno a součástí mého života se staly pochybné známosti a drogy, které mě dovedly až do vězení“, dodal. Je rozhodnutý své lehkomyslné chyby napravit.
Organizátorem je Centrum kultury Sztum a Věznice Sztum, v Čechách je to pak Věznice Rýnovice, která s polskou věznicí dlouhodobě spolupracuje. Všechna díla musí být do poloviny dubna z českých věznic dopravena právě do Rýnovic, odkud poputují do Polska.

Do soutěže jsou zařazována literární a umělecká díla vytvořená lidmi ve výkonu vazby a ve výkonu trestu odnětí svobody v kategoriích sochařství, malířství, kresba, grafika, plakáty, ruční řemesla, drhání, výrobky z motouzů, chleba, hlíny a jiné.
„Výstava popularizuje na mezinárodní úrovni vězeňskou výtvarnost, hodnotí její uměleckou úroveň, přispívá ke kulturní aktivizaci vězeňského prostředí, přičemž chápe umění jako prostředek resocializace a pravidelně se jí účastní přes polovinu českých věznic. Výstava bude v Polsku slavnostně zahájena 15. června,“ dodala Petra Bělíková.

Nábřeží Petra Bezruče
FOTO: Dělníci káceli lípy v centru města