I když přece jen má několik výjimečných věcí. Tou hlavní je, že sídlí v úžasných prostorách jindřichovického zámku, kde mohou vidět návštěvníci nejen svazky všeho možného, ale ve sklepení narazí dokonce na Bílou paní. Nejinak tomu bylo i při čtvrtečním Dni otevřených dveří, který se konal po přestávce vynucené vyšší mocí. Akci pořádal Státní okresní archiv se sídlem v Jindřichovicích a jeden z jeho zaměstnanců a zároveň průvodce Pavel Dohnal byl zárukou toho, že se nikdo mezi regály rozhodně nenudil. Jeho výklad byl odborný i působivý.

"S letošním rokem je navíc spojeno významné výročí. Přesně před 350 lety byla postavena současná zámecká budova v Jindřichovicích, ve které archiv v posledních desítkách let našel útočiště," říká Pavel Dohnal.

Dnes představuje tato instituce jedno z územních pracovišť Státního oblastního archivu v Plzni, jehož posláním je pečovat o archivní dokumentaci z regionu Sokolovska. To, že se právě zdejší zámek stal sídlem sokolovského okresního archivu, způsobily změny, jimiž prošla státní správa v našem státě v roce 1960, a narůstající prostorové potřeby uložení shromažďovaných archiválií. V souvislosti s územní reorganizací k 1. červenci 1960 byl zrušen také Okresní archiv v Kraslicích a připojen k sokolovskému okresnímu archivu, který sídlil na radnici v Lokti. Obě tato archivní pracoviště přestala z řady důvodů vyhovovat, a proto bylo třeba najít pro archiv okresu Sokolov nové vhodné umístění. Jelikož se jinde v okrese takový objekt nenašel, byl zvolen prostorově vyhovující zámek v Jindřichovicích a do něho se během roku 1967 archiv se svými fondy přestěhoval.

Na kruhovém objezdu v Chodově bourají cyklisté. Postaví se nový
Na kruhovém objezdu v Chodově bourají cyklisté. Proto správa silnic postaví nový

Rozlehlá zámecká stavba, která do dnešní podoby vyrostla v průběhu čtyř století, od první poloviny 16. do první poloviny 20. století, se po zestátnění v roce 1945 změnila ze šlechtického sídla na objekt sloužící rychle se střídajícím potřebám péče o řecké děti, vojenské posádky, ubytování brigádníků výstavby rotavského strojírenského závodu a nakonec zemědělského provozu státních statků.

"Časové rozpětí archiválií těchto fondů se táhne od současnosti až do první poloviny 14. století. Vedle menší skupiny osobních dokumentů a sbírek je tvoří úřední dokumenty vzniklé z činnosti místních a okresních úřadů, orgánů, spolků a organizací působících v uvedeném časovém období na území okresu Sokolov. Dnes se snažíme veškerou část fondu digitalizovat," konstatuje Dohnal.

Mimo historické zájmy a témata navštěvují archiv lidé řešící své různé osobní, správní a další záležitosti, ke kterým hledají a nacházejí pomoc a oporu v archivní dokumentaci. Ne vždy jsou však veřejnosti úloha, obsah a možnosti archivu dostatečně známy. Proto byly k tomuto účelu zpracovány podrobnější informace na internetových stránkách www.soaplzen.cz.

Kromě archiválií musí archiv pečovat i o svoji budovu, která sama jako historická stavební památka vyžaduje zvláštní ohledy. V režimu památkového dohledu prošla v devadesátých letech rozsáhlou rekonstrukcí, při které byla nově pokryta její střecha a opravena fasáda. Poslední stavební zásahy tak výrazně přispěly k důstojnému vzhledu zdejší zámecké stavby i sídla okresního archivu. Nutno dodat, že dnes by novou fasádu potřeboval zámek znovu.