Ω - písmeno v řecké abecedě, pojmenování soustavy hvězd na nebi, světoznámá značka švýcarských hodinek, jméno německého auta Opel i název maďarské rockové skupiny…

Vážení čtenáři, je až neuvěřitelné, že jsme svědci právě probíhajících jubilejních koncertů k 50. výročí vzniku legendární maďarské skupiny OMEGA.

The Rolling Stones taktéž v letošním roce slaví 50 let kariéry. Psal se rok 1962, kdy v neděli 23. 09. v studentském klubu vysokoškoláků v Budapešti započala legendární kariéra 50 leté OMEGY. Ze studentské nerozvážnosti vzniklá skupina, která po předchozích personálních obměnách v roce 1971 dodnes nepřetržitě funguje v sestavě Kóbor János – zpěv, Benkö László – klávesy, Debreceni Ferenc – bubny, Mihály Tamás – baskytara, Molnár Ferenc – kytara získává srdce svých fanoušků, rozdává radost a obdiv všem mladým i starým kudy jezdí a koncertují. Je historickou pravdou, že v r. 1971 proti vůli jednotlivých členů skupiny OMEGA, po právě dokončených personálních změnách, musela vystoupit na jejich prvním zahraničním koncertě v pražské Lucerně. Po odchodu některých členů z Omegy vznikla „superskupina" LGT – Lokomotiv GT. Okleštěné skupině Omega, prostě nebylo doma „přáno" a očekávanou „porážkou" v Praze jej chtěly „umlčet"… K radosti nám všem, k tomu nedošlo…

Postupem času se OMEGA stala mezinárodně uznávanou a oblíbenou skupinou, mnohdy přezdívanou jako „STOUNI VÝCHODU". V následujících letech OMEGA získala nesmazatelnou oblibu u našich čtenářů i posluchačů. Znám mnoho příznivců a fanoušků OMEGY, kteří je považují za „naši" skupinu… Gyöngyhajú lány („Dívka s perlovými vlasy") píseň Omegy, která se stala jakou si „ochrannou známkou" skupiny OMEGA, je zpívána 50 – 60 jazykových verzích po celém světě. Píseň „Dívka s perlami ve vlasech" v interpretaci A. Brychty, je českou verzí „mezinárodní hymny" všech příznivců OMEGY.

Pro obyvatele karlovarského kraje bylo až neuvěřitelné - 28. 08. 2009, kdy mnohým z nás „Sen se stal skutečností", kdy jsme mohly vidět a slyšet vystoupení legendární maďarské skupiny OMEGA – stal se zázrak pod hradem Loket.

Po druhé 28. května 2011, díky pořadatelům - Agentura Vlny a vystoupení Jánose Kóbora v Loketském amfiteátru jsme se stali součástí koncertů v rámci příprav k 50. výročí vzniku skupiny. Zde přítomný novinář z Německa poznamenal: „Co před stoletími přednášeli potulní pěvci jako části básnictví, je v naší době muzikální činnost, možná také jako ukázka doby, epocha umělce. Určitě také rocková skupina jako Omega. Když stojí na jevišti János „MECKY" Kóbor se svými muzikanty, začíná cesta časem touto Omega rapsodií. Je to show zpěváka, který může při výběru svých písní vybírat z plného fondu vlastní prožité epochy, a to také dělá. A to vlastně zůstane nezapomenutelné, neboť to bylo jedinečné, překrásné a splnilo mnoho malých přání."

Mnohým z nás ještě několik dnů po koncertu zněly v uších melodie od jemné rock balady, heavy rocku, ryzí instrumentálky znějící „Gammapolis". Závěrem „Dívka s perlovými vlasy" a nakonec „Petrolejové lampy" podbarvené s dlouhými zeleně svítící laser paprsky malovali bizarní tvary přes divácký kotel nebo do noční oblohy- nezapomenutelné světelné a laserové show. Dle vyjádření Jánoše Kóbora byl to velice vydařený a úspěšný koncert – splnil se mu dávný a krásný sen. Po návratu domů bez přestávky pokračovali s přípravami na letní koncertní turné 2011 i na nastávající jubilejní rok – OMEGA 50.

Členové skupiny dokončovali nahrávky ve studiích k vydání sólových alb i zvěstované dvoj CD určený pro německy mluvící země - obsahující a doposud nevydaný výběr písní z koncertů v Budapešti – Népstadionu a z Debrecínu – Aréna Fönix, s názvem: „Omega – Greatest Performances – 50 Years (2012 remaster) (digipack).

V září loňského roku byl zahájen jubilejní rok k 50. výročí vzniku skupiny OMEGA a bude trvat do září 2012. Při úvodní tiskové konferenci v 15.02.2012 Omega oznámila médiím nástin oslav, průběh a časový harmonogram domácích a zahraničních vystoupení skupiny. Zdůraznila, že především by chtěli vyvrátit tvrzení některých médií o tom, že na počest 50. výročí oslav skupina Omega se opět dává dohromady. K tomu uvedli, že skupina je stále spolu, že nikdy se nerozešli, že pociťují potřebu opět navštívit místa doma i v zahraničí, kde v minulosti již koncertovali. Tímto dali na známost veřejnosti, že očekávané turné bude a oslavy budou ukončeny na podzim v Budapešti.

O jubilejní koncertní turné OMEGY s názvem: „Álmodtam, vagy igaz talán?" (Snil jsem, nebo je to pavda?) je mimořádný zájem jak v Maďarsku i v zahraničí. K 50. výročí vzniku OMEGY členové skupiny vydali svá sólová alba. Mihály Tamás v září 2011 - s názvem: Lost Minute a Benkö László – letos v dubnu – instrumentální skladby s názvem: Másik világ (Druhý svět). Z jednotlivých alb jsou po 1 skladbách začleněny do programu koncertů. Omega připravuje vydání alba pod vedením Ference Molnára. Dle zveřejněných informací album bude vydán k 50. výročí vzniku OMEGY. Společným přispěním všech členů skupiny je vydána kniha s názvem OMEGA.

Legendární OMEGA před domácím publikem zahájila jarní koncertní tažení v městě Eger již 09. března a končí 27. dubna v městě Pécs. V pátečních a sobotních vystoupeních odehrají ve sportovních halách 10 slavnostních koncertů. O dalších koncertech, dle časových možností OMEGY se bude dále jednat… Téměř 3 hodinový koncertní program se skládá ze tří částí. Slavnostní ráz koncertů vyzdvihuje a funkci předskokana nahrazuje Omega Szimfónia, hraná symfonickým orchestrem Danubia - dirigent Márton RÁCZ. V druhé části již v Lokti představená „Omega Rhapsody", v doprovodu symfonického orchestru, ve dvojjazyčné interpretaci: zpěv - János KÓBOR a JC Connington – UK, bubny – Ferenc DEBRECENI, klávesy - BENKO László, kytara – Tamás Szekeres, baskytara - Katy Zee – UK (Kati Szöllösi), klávesy - Gömöri Zsolt. V třetí části následuje Omega Nosztalgia, kdy v klasické sestavě kapela odehraje svých 8 - 10 největších hitů, tak jak je známe ze starých studiových nahrávek.

Benkö László při zahájení druhého koncertu význam a očekávaný cíl slavnostních koncertů vyjádřil slovy: „ Sešli jsme se proto, abychom slavili, že jme spolu. Nechceme vzpomínat a bilancovat. Při této příležitosti a v průběhu těch následujících několika hodin chceme společně slavit, abychom jak mi, ale i Vy odložili a zapomněli na každodenní starosti, problémy světa. Na počátku našeho životního díla nikdo z nás, nevěděl a ani nemohl očekávat, že to bude trvat až doteď… Co vše jsme spolu prožili za těch společných 50 let, nespočet překonaných překážek i dosažených úspěchů doma i v zahraničí je příkladem k následování. Příkladem pro minulou, současnou i budoucí generaci, že jsme spolu. Jsme spolu šťastní jak Vy publikum i mi jako skupina… S požehnáním Boha jsme spolu šťastní, tak jsme se narodili, tak jsme žili i tak budeme umírat…" Následně 10.04.2012 při poskytnutém televizním rozhovoru maďarské televizi M2, po pěti odehraných koncertech s dojetím v hlase Benkö konstatoval: „Očekávali jsme vroucné přijetí a vzájemnost od publika. Jsme velice překvapeni, že je to daleko více, než jsme čekali. Na koncertech se rodí a obousměrně mezi publikem a skupinou se přenáší takové zvláštní duševní souznění. Jsme za to publiku vděčni a je to moc hezké".

V „poctěných" maďarských městech, kde OMEGA koncertuje, za účasti starostů a primátorů měst jsou tiskové konference kapely, kdy opakovaně členové OMEGY zdůrazňují, že na příští rok přísliby na tak rozsáhlé koncertní šnůry již nedávají, přičemž nevylučují vystoupení skupiny při různých příležitostech, neboť jsou si vědomi svých možností a dosažený věk – Kóbor a Benkö příští rok oslaví 70 let, jsou limitujícími faktory koncertních vystoupení. Přičemž žádný rozloučkoví koncert skupina neplánuje a nebude…!!! Naskýtá se otázka – do kdy hodlají koncertovat? Kóbor ve výše uvedeném televizním rozhovoru dal odpověď: „ … dotehdy, pokud na to budeme stačit a když ne, tak to ukončíme."

V Maďarsku skupina má „vyprodané termíny", domácí publikum však bude moct vše vynahradit obrovským koncertem v 22. 09. 2012 v Budapešti – podrobnosti a programové složení koncertu jsou prozatím „tajeny". Podle zveřejněných informací 29. dubna koncertují v Rumunsku, Německo: 10. května Leipzig, 11. května Suhl, 12. května Dresden a 17. srpna Berlin – přičemž o dalších koncertech v Německu se dále jedná. Na Slovensku 29. června – Dunajská Streda, v Košicích se zatím jedná. V jednotlivých zemích a místech programová skladba koncertů se může měnit vzhledem k technickým podmínkám a místních požadavků.

Vzhledem k značnému množství příznivců a fanoušků skupiny a vřelého vztahu i předchozích vyjádření OMEGY k českému publiku i k předchozím loketským koncertům, by byla škoda promarnit historickou šanci a nevyužít příležitost do „3-tice všeho dobrého a neopakovatelného zážitku" opět vidět a slyšet OMEGU v podmanivé atmosféře amfiteátru pod hradem v Lokti.

Bylo by symbolické, kdyby poslední jubilejní zahraniční koncert OMEGA odehrála u nás ČR, když začínali v r. 1971, prvním zahraničním koncertem v Praze. V středoevropských souvislostech, by se žádné město nemohlo „chlubit" tvrzením, že 3x jsme tu měli OMEGU - pokaždé jinak, s jiným programem, ale i naposled! Co k tomu? Jen MÍT ODVAHU - jako ta mladá, neznámá česká fanynka - POZVAT OMEGU, když v průběhu koncertu v r. 2009, 2x vběhla na pódium s foťáčkem v ruce a pokaždé objala i políbila Molnára i Kóbora… V „půlstoletých dějinách" skupiny se to nikdy předtím nestalo!

A když ne, nezoufejme… Vybavuje se mi text z transparentu fanouška OMEGY ze Slovenska pod loketským hradem z r. 2011, kde měl v maďarštině napsáno: „OMEGA BYLA, JE A NEVĚKY BUDE". S uvedeným transparentem se svými přáteli a fanoušci z Maďarska, již třicet let doprovází Omegu na každé koncertní vystoupení… Písně Omegy - doma i v zahraničí - zná a zpívá čtyřgenerační publikum… Dnes již historické LP se stávají sběratelským artiklem a současné digitalizované nosiče koncertních vystoupení OMEGY zůstanou a přežijí i nás… Ale bezprostřední účast a tu neopakovatelnou živou atmosféru koncertu OMEGY - žádný nosič nenahradí, koncert třeba zažít a ten „prožitek" každému zůstane v pamětí až do smrti… Každý koncert je jiný, neopakovatelný a jedinečný. Ten, kdo měl to štěstí být na koncertě v r. 1972 na Rolavě, na Népstadionu, v pražské Lucerně v r. 2005, nebo ve zdejším loketském amfiteátru, na Trnkobraní ve Vizovicích potvrdí, že se na to nedá zapomenout a zážitky z koncertů NE a NE „vyprchat" z paměti i po několika dnech po vystoupení legendární a dosud fungující skupiny OMEGA.

Naštěstí je tu internet, kde nejsou hranice a vše je dostupné. O letošních koncertech OMEGY jsou pořizovány demo záznamy – stačí v TV přijímači mít YOU TUBE – a videoklipy, jen napsat do vyhledávače: OMEGA 50 nebo OMEGA 2012, popřípadě příjmení a jména členů kapely… je tam toho nespočet a další ještě přibydou…!

Vážení čtenáři, přeji pevné zdraví, štěstí a mnoho dalších krásných koncertních vystoupení skupině OMEGA, ale i nám všem čtenářům, fanouškům a příznivcům skupiny Omega. Držme si palce, že předchozí informace Vladimíra Suchana „ve hře jsou zvučná jména" – se naplní a bude i OMEGA v Lokti (nebo KV Aréna na podzim?). Bude další 28. …2012???

Do Německa na koncert není daleko, Budapest jen 6,5 hod. jízdy…, ale LOKET je LOKET.

A. Szabó fanoušek skupiny OMEGA z podhradí LOKET