Od té doby stavba utržila řadu šrámů jak vlivem klimatu, tak některých méně ukázněných návštěvníků. Nyní se však archeologové na místo opět vrátí a uprostřed července odstartují práce na rekonstrukci zdiva kostela.

Cílem prací je vyspárovat poškozené části zdiva a zajistit nalezené architektonické články, kterými bylo doplněno tak, aby nedošlo k jejich další degradaci. Provedené práce by pak měly zajistit stavbu na několik dalších let, než proběhnou nezbytné kroky vedoucí k její legalizaci. Kostel, jehož existence je zmiňována již v listině krále Václava I. z roku 1253, totiž dnes právně neexistuje. Město Loket v současné době proto podniká nezbytné kroky k obnově právní existence této významné stavby. Teprve poté bude možno žádat o případné dotace na obnovu a rekonstrukce památek, což umožní systémově řešit zachování Sv. Mikuláše pro budoucnost.

Vzhledem k tomu, že Sdružení dětí a mládeže Horní Slavkov, které původně výzkum společně s Muzeem Karlovy Vary organizovalo, ukončilo svou činnost, práce proběhnou pod hlavičkou Klubu přátel Karlových Varů, který akci kompletně organizačně i finančně zajišťuje. Celkové náklady na opravu zdiva činí 60 tisíc korun a hrazeny budou z dotace Karlovarského kraje a města Lokte. Zhotovitelem bude stavební huť Bedřicha Loose z hradu Hartenberg. Po dobu oprav bude na místě bývalé základny archeologů na louce před rozcestím u kostela znovu vybudován tábor. Ten by měl sloužit jednak jako zázemí pro bývalý organizační tým výzkumu a brigádníky, tak pro samotné členy klubu, kteří projeví zájem o návštěvu lokality, nebo se dokonce přímo zapojí do prací.

Opilá řidička způsobila v Sokolově dopravní nehodu.
Opilá řidička narazila do auta, nadýchala ´trojku´