Původně měla být čistírna odpadních vod (ČOV) v Sokolově zrekonstruována za 170 milionů. Vedení města dotaci takzvaně ořezalo na 130 milionů. Jak tvrdí zástupci Sokolova, bylo to na doporučení Operačního fondu životního prostředí.

Následně byla při výběrovém řízení vysoutěžena cena pod 100 milionů korun. Nyní se zdá, že původní rozpočet byl možná střízlivější. Město totiž nadále do ČOV investuje, a to ze svého.

„Mimo samotnou dotaci máme ještě zájem zrekonstruovat lapák písku. Jde o technickou záležitost, která by měla pomoci ještě před samotným čisticím procesem. Měl by zachytávat štěrk a písek, které poškozují stěny usazovacích nádrží. Je to zakázka za zhruba sedm milionů korun," potvrdil místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

Spolu s lapákem byla již vloni nainstalována i česla. Obojí je před vstupem do ČOV a tudíž práce spěchaly, aby se neničila nová technologie čistírny. Lapák písku by měl být hotov letos.
Tím skončila hlavní část oprav, které nejsou tolik vidět. Jsou totiž v zemi nebo pod vodou. Šlo hlavně o technologii úpravy vody. Další investice, které se nedaly zahrnout do dotačního projektu, bude město dělat postupně. Ty už uvidí i laik. Půjde například o osvětlení, chodníky či zateplení.