O samotném řemesle řekla více Libuše Šťovíková, která je ředitelkou BEB Sokolov, spadající pod spolek Krušnohorská krajka, který sdružuje až 160 členek.
Paličkování a šitá krajka fungují v Sokolově již 16 let, místní členky se nejen aktivně zapojují do krajských trhů, ale i do světových soutěží. Jednou z výherkyň letošního roku je členka BEB Sokolov Inge Silvová. Ta je nejen výherkyní soutěže s názvem Věk není překážkou, ale také má v Městské knihovně v Drahovicích svou autorskou výstavu, která je přístupná až do konce letošního roku. „Člověk musí být hlavně pečlivý, trpělivý a musí mít lásku k rukodělnému výtvoru. Paličkování se tvoří s láskou a velkým citem," říká Libuše Šťovíková.

Základem každé takto ručně vytvořené krajky je vzor, který je připevněn na herduli. Paličkuje se podle vzoru, a to v negativu, výsledná fáze je druhá strana krajky. Paličkování se dá tvořit z jakéhokoli materiálu, od papírů přes nitě až po drátky. Členky BEB Sokolov využívají také achátu, kůže, papíru, jejich podklady se také odvíjely od složitosti a vyzkoušely vzory od enkaustických až po knižní vazby. Mimo jiné členky začaly vytvářet plédy, které jsou mnohdy nejen časově, ale i technicky náročné.

V loňském roce se zúčastnily krajkářky mezinárodní výstavy v Německu pod vedením firmy, která se zabývá výrobou nití. Všechny vystavené krajkové čtverce, které obdržela firma od krajkářek, se sešívají a putují po celém světě. Ředitelka BEB Sokolov tak do soutěže přispěla svými padesáti krajkami, ostatní členky pak přispěly jednou až pěti ručně tvořenými krajkami.

„Každý paličkuje jinak. Někdo si vezme dva páry paliček, jiný si vezme až deset párů paliček. Je to různé, podle rozpoložení, zkušeností i utahování nití," dodává Libuše Šťovíková.

Autor: Sandra Kubíčková