Třicet nejzajímavějších pozůstatků po původních obyvatelích zaniklých obcí Slavkovského lesa chce představit veřejnosti Místní akční skupina (MAS) Sokolovsko. Zájemci o historii a artefakty připomínající život v oblasti najdou informace v brožuře vydané k projektu Obnova reliktů zaniklých obcí Slavkovského lesa. Tyto relikty připomínají zdejší historii a jsou důležitým odkazem pro současné i budoucí generace.

Aby záchrana těchto vybraných reliktů (zbytků) byla vůbec možná, vznikla též projektová dokumentace. Ta podrobně popisuje jednotlivé stavby, zakresluje jejich umístění a navrhuje jejich konkrétní obnovu. „Pozůstatky po životě našich předků jsou patrné po celém okolí. Minulý režim za nimi udělal tlustou čáru, jako by tu nic předtím nebylo, jen vojenské pásmo. Vždyť odtud byly po válce odsunuty tisíce a tisíce lidí," připomenul Miroslav Bouda, předseda správní rady MAS Sokolovsko. Většina obcí ve Slavkovském lese tak zcela zanikla a stavby byly zbořeny vojáky. „Dnes v nich můžeme zkoumat zbytky základů, zdí, kamenné sloupky, podstavce křížů, boží muka, kamenné mostky, sady, aleje. I tyto poslední fyzické pozůstatky života v bývalém Císařském lese jsou však na nejlepší cestě k definitivnímu zmizení z povrchu zemského zejména díky bujné vegetaci, ale také kvůli činorodosti nenechavců," píše se v úvodu bulletinu. Aby relikty nezanikly docela, bude se nyní MAS Sokolovsko s projektovou dokumentací v ruce snažit o získání finančních prostředků na uskutečnění stavebních prací.

Dalším možným krokem v tématu zaniklých obcí je takzvané zakonzervování některých pozůstatků. A to vyčištěním místa od přebytečné vegetace, výstavbou cest, odkrytím základů, dalším průzkumem, vytvořením naučné stezky. Cílem je, aby návštěvník viděl, jak a kde lidé tehdy žili.
Drobné relikty lze objevit v Kostelní Bříze, Arnoltově, Lobzech, Kamenici, ale i v méně známých místech, jako je Paseka, Studánka nebo Čistá. Za zmínku zcela jistě stojí projekt na vybudování památníku v Rudolci. „Projektanti zde udělali historický průzkum a našli stopy po kapličce. Dnes už tam sice nestojí, ale můj sen je, aby se znovu postavila," řekl Bouda. Zamýšlený památník by měl být řešený jako obraz historické mapy zaniklé obce. Součástí návrhu je i naznačení možného vzhledu kapličky a jejího umístění.

Oživení by se mohla dočkat i historická alej vedoucí z podzámčí v Kostelní Bříze směrem na Arnoltov. Cílem je vkusná obnova a doplnění stávajícího stromořadí. Navržené práce jsou v úseku cesty v celkové délce zhruba 750 až 850 metrů. Stejně tak by si úpravu zasloužily židovské hřbitovy v Arnoltově, Krásné Lípě, pomníky obětem války v Březové, Lobzech, Kamenici či boží muka u Studánky a v okolí Rudolce.