Sen mnoha Sokolováků, že se bude v historických prostorách kapucínského kláštera vařit a pít pivo, se splnil napůl. Včera zde byl oficiálně otevřen minipivovar Permon, kterému starosta města udělil právo várečné. Vařit se bude v prostorách nad sklepem. Plán vybudovat zde zároveň restauraci se prozatím odkládá.
„Konečně budeme mít dost piva,“ řekl majitel pivovaru Ladislav Sás. Jak upřesnil, měli vždy piva málo a výroba byla omezená. Projekt, který se včera dokončil, trval prý zhruba pět let. Dříve dělal pivovar jen nefiltrované pivo klasické. Teď má moderní technologii, filtraci, pivo nepasterizuje. „Takže bychom do restaurací dodávali piva filtrovaná. Dále máme linku na třetinky, máme požadavky na export i po naší republice,“ konstatoval Sás. A proč takzvané třetinky? Permon dělá speciální piva těžká a prodává je v menších lahvích. Na půllitr je to prý hodně.
Oblíbená jsou také ochucená piva. „Ovocná piva jsou taková zvláštní. Uchytila se, protože je pijí manželky pánů, co chodí na normální piva. Je to spíš dámské pivo, ale když si vezmu prodej, tak proti normálním pivům třetina je ovocných,“ dodal Sás. Pod pivovarem je klenba dlouhá 32 metrů a osm metrů široká. Podle původního projektu zde měla být pivovarská restaurace. Jsou to ale prý velké investice a restaurační činnost má ekonomiku, do které se nikomu nechce. Radost neskrýval ani zdejší sládek. „Popularita menších pivovarů stoupá, přibývají. A zde při vaření větší várky piva půjde lépe ohlídat jeho kvalita,“ řekl sládek Jan Rada.