Pivo se do Lokte vrátilo po několika desetiletích díky rodinnému minipivovaru Svatý Florian manželů Lojínových. Nachází se v hotelu Císař Ferdinand a byl zbudován v prostorách původní sladovny, která fungovala až do roku 1910.

„Majitel pivovaru Anton Thun, jeden ze zakladatelů loketského muzea, převedl veškerou výrobu do nově zbudovaného pivovaru. Thun měl v plánu vybudovat v tomto místě zájezdní hostinec s ubytováním. Jeho úmysl bohužel přerušily dvě světové války, a tak záměr nebyl dokončen,“ objasňuje Ivana Lojínová.

Prakticky až po 100 letech se tak podařilo dokončit původní záměr vlastníků, rozšířený o provoz pivovaru, vzhledem k tomu, že loketský minipivovar byl v 60. letech uzavřen.

„Kvůli dlouhé historii produkce piva v Lokti jsme obnovili tradiční výrobu českého piva vyráběného pouze ze sladu, chmele a pivovarských kvasnic, bez použití filtrace a pasterizace,“ vysvětluje Lojínová.

Kuriozitou pro návštěvníka může být i to, že se pivo stáčí do výčepu pivovodem přímo z ležáckých tanků.

K. Šujan