V loňském roce požádalo město o dotaci z programu Ministerstva kultury na dostavbu renesanční dřevěné pavlače. „Byli jsme úspěšní," potvrdil starosta města Alexandr Terek. Výroba je tak z 50 procent financována z dotace, zbylých 50 procent hradí město z vlastních zdrojů. Od jara probíhaly práce v dílně, v těchto dnech se pavlač vrací na své původní místo, finální práce trochu zbrzdilo špatné počasí.

Pluhův dům je historická památka, postup zhotovení pavlače musel odpovídat historickým postupům. To potvrzuje i Roman Klouček, který vede volné sdružení Tesařská huť. To se věnuje právě rekonstrukcím památkových objektů. „Obnovujeme tady původní renesanční pavlač tradiční technologií z tesaných trámů. Ty jsou ze zimní těžby, z modřínového a dubového dřeva," uvedl Roman Klouček. Řemeslníci se snaží pracovat na tradiční spoje a s původním nářadím. „Jediné, co musíme udělat ponovu, je kotvení, protože pravděpodobně ta konstrukce vystupovala z domu jako prodloužení původních vazných trámů. Podle toho, jaké jsme našli původní spoje, ta pavlač tady pravděpodobně nebyla postavena na sloupcích, ale byla vynesena z vazných trámů z interiéru," vysvětlil postup prací. Lešení ze zadní části domu by mělo zmizet zhruba v polovině listopadu

Pluhův dům prochází nejrůznějšími opravami již od roku 1994, v roce 2010 nechalo město udělat venkovní fasádu. Posléze získalo od Nadace Georgia Agricoly příspěvek jeden milion korun, za který se renovovaly zejména vnitřní prostory. Ty jsou velmi reprezentativní, proto je zde obřadní síň a konají se tu koncerty, obřady a jiné slavnostní události. Objekt se stal rovněž zázemím pro výuku hudebního oboru základní umělecké školy.

Původně panský dům majitelů města, šlechtického rodu Pluhů z Rabštejna, byl vybudován v letech 1510 až 1512. Stavba je zajímavá především tím, že se zachovala řada dobových prvků.

Autor: Lucie Žippaiová