Rostlinám ani stromům totiž neprospívá rychlé střídání teplot, které teď v Čechách panuje. Podle klimatologa Rudolfa Kovaříka ze Šindelové se teploty budou v kraji střídat i nadále. To zapříčiní, že na jaře mohou stromy napadnout různé choroby. „Karlovarský kraj je velmi specifický, zdejší počasí totiž ovlivňuje oceánské proudění. Takže dynamika počasí je tu velmi výrazná. Tím pádem dochází k častějšímu střídání teplot a mnoha dalším úkazům, které jsou pro náš kraj specifické,“ informoval Rudolf Kovařík.

„Mrazy, které v Karlovarském kraji před několika dny udeřily, zdaleka ještě neskončily a určitě ještě klesnou ručičky teploměru k -10°C, na některých místech našeho kraje bude ještě chladněji,“ upozornil Rudolf Kovařík. Přes víkend se teploty pohybovaly kolem nuly, silnější mrazy udeří opět v noci z pondělí na úterý, kdy by mohly teploty klesnout dokonce až k -15°C. V noci z úterý na středu se však opět mírně oteplí a ručička teploměru neklesne níž než na -4°C.

Ilustrační foto.Zdroj: Archiv Deníku

„Přes den se opět teploty budou držet mírně nad nulou v nížinách, mírně pod nulou zůstanou jen na horách. Takže i když napadne sníh v nížinách, hned roztaje,“ vysvětlil Rudolf Kovařík. Výrazně ochladit by se zase mělo až ke konci tohoto týdne. Právě časté střídání teplot a nestálost počasí budou podle klimatologa pro zemědělce i drobné pěstitele zdrcující. „Ochlazování a následné oteplování bude mít vliv zejména na vývoj ozimé sadby na polích. I když jsou tyto monokultury připravené pro zimní období, začínají při teplotách nad nulou pomalu klíčit, při mrazu hned naklíčená část umrzne a tak se to stále dokola střídá. To znamená, že pro zemědělce může být současný vývoj zimy velmi nepříznivý,“ sdělil Rudolf Kovařík.

Plodiny na polích podléhají při střídání teplot i mnohem častěji plísním a dalším chorobám, takže je pak musejí zemědělci o to více na jaře ošetřit chemickými prostředky. „To samé platí i na zahrádkách drobných pěstitelů. Na ovocných stromech se mohou objevit plísně, lišejníky, mechy, které strom poškozují, vlastně na něm parazitují, a je třeba je na jaře dostatečně ošetřit chemickým postřikem, aby se strom zachránil a aby nedošlo také k napadení jablek, hrušek, broskví a dalšího ovoce,“ poznamenal Rudolf Kovařík.

Pozitivním faktem současného střídání teplot je, že stav podzemní vody je na nejvyšší hladině za několik let. Tající sníh se hned vsakuje do půdy.

Velká rodina miniatur v parku Boheminium
Modeláři se pustili do výroby nejsložitější miniatury parku