Stan pro bezdomovce v Sokolově je zaplněn. Vyrazí proto mezi ně lékařka sokolovské nemocnice, aby zjistila, zda nejsou mezi lidmi nějaké nakažlivé a přenosné choroby. Lidi bez střechy nad hlavou do stanu vyhnala panující zima. Byli mezi nimi však i tací, kteří měli smůlu a přespat museli jinde. Byli totiž silně podnapilí.

Vedení města tvrdí, že strážníci tolerují nějaké to nadýchané promile. Vědí moc dobře, že drtivá většina těchto lidí bez alkoholu prostě nevydrží. Dotyčný se však nesmí chovat agresivně a nepsaná hranice je do 1 promile.

„Stan pro bezdomovce v Sokolově je v posledních chladných dnech plně obsazen. Některé lidi ale strážníci kvůli opilosti do stanu nepustili. Ve stanu tak nyní pravidelně nocuje 16 lidí, včera večer je prohlédla lékařka ze sokolovské nemocnice. Preventivními prohlídkami chce zamezit případnému přenosu infekčních chorob," potvrdil starosta Sokolova Jan Picka.

Ten zároveň vyzývá veřejnost, ať neváhá kontaktovat městskou policii v případě, že uvidí bezdomovce nocovat v chodbách panelových domů či například v prostorách nemocnice, jako tomu bylo v minulosti.

Vyhřívaný stan pro bezdomovce provozuje sokolovská městská policie ve spolupráci s organizací Pomoc v nouzi, která zajišťuje pro lidi bez přístřeší hygienické zázemí. Lidé mají k dispozici pračku, sušičku, WC či sprchu. Nechybí ani zázemí, kde si mohou dát bezdomovci čaj nebo polévku. Tuto zimní sezonu začalo město stan provozovat od 1. prosince. K dispozici má být do konce února, záležet bude na počasí.

Pro zimu plánuje město Sokolov nákup nového stanu. Uvolní na něj 100 tisíc korun a bude nově rozdělen na dvě části. Mezi bezdomovci v Sokolově v poslední době totiž přibyly ženy. Při posledním sčítání sokolovští strážníci napočítali ve městě 23 lidí bez domova, z toho sedm žen.