Akce se každoročně konala v termínu Slavností purkrabího Půty. Tyto slavnosti byly sice zrušeny, ale historické vojenské ležení pod hradem vzniklo i přes koronavirovou krizi. „Jde o třetí ročník, tudíž je i mnohem programově bohatší než ročníky minulé,“ řekl organizátor Vladimír Vodička.

Ti, kteří dorazili, mohli absolvovat například komentovanou prohlídku tábora. Viděli tak, jak vypadá stan šlechtice, spatřili středověké zbraně nebo si mohli prohlédnout plně funkční středověkou kuchyni, ve které se vařilo jídlo pro několik desítek účinkujících. „Nechybí ani kovárna, která do historického tábora samozřejmě také patřila,“ uvedl Vladimír Vodička.

Pro děti byl připraven výcvik panošů. Ti, kteří se na závěr chtěli utkat s jedním z šermířů, museli absolvovat několik stanovišť. Děti se musely ´poprat´ s dřevcem, naučit se střílet z luku, házet palicí na cíl nebo namalovat erb. Ve chvíli, kdy všechny disciplíny zvládly, staly se panoši. „Bylo to moc hezké,“ řekla Adélka. „Nejvíc se mi asi líbil souboj na kládě a malování na kamínky.“

Julie Trnčáková z Karlových Varů se narodila 
2. srpna 2020 v sokolovské porodnici.
FOTO: Právě jsme se narodili

Návštěvníci mohli také vidět nespočet rytířských soubojů, potěžkat si zbraně nebo zjistit, že oblékání a svlékání ve středověku nebyl žádný med.

„Jako každého chlapa mě uchvátily zbraně,“ sdělil jeden z návštěvníků. „Jsou opravdu krásné. Vyzkoušel jsem si i zbroj a musím říct, že bych ji opravdu nechtěl nosit. Neměl jsem na sobě ani polovinu a už jsem myslel, že víc neunesu."