Státní zemědělská a potravinářská inspekce má pravomoc ke kontrole takzvaných provozoven společného stravování teprve od Nového roku. A už ve čtvrtek 15. ledna ji využila poprvé - a to ve vietnamském baru v Chodově. Hosté už sem nezavítají vinou toho, že v provozovně vůbec netekla teplá voda, prostory byly dlouhodobě neuklízené a poházené odpadky. 

"Kontrolou vyšlo najevo, že v celém prostoru baru i jeho zázemí není dostupná teplá voda a zároveň chybí zařízení pro mytí nádobí, např. myčka. Personál proto nemá možnost hygienicky umýt nádobí používané pro servírování rozlévaných nápojů a potravin," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva. To ale zdaleka nebyl jediný nedostatek, který inspekce při čtvrteční kontrole zjistila. Ve výdejním prostoru baru byly navíc poházené odpadky, podlaha byla pokryta prachem a dlouhodobě neodklízenou špínou.  V provozovně nebyly oddělené toalety pro hosty a personál a na WC rovněž netekla teplá voda. "Z uvedených důvodů jsme na místě uložili opatření - tedy zákaz užívání prostor až do odstranění zjištěných nedostatků. S provozovatelem bude zahájeno správní řízení o uložení pokuty," doplnil Kopřiva.

Do kompetence SPZI od letoška nově spadá také právě kontrola provozoven veřejného stravování, což jsou například restaurace, cukrárny a čajovny, rychlé občerstvení, vinárny a diskotéky, pivnice, bary, herny a další. Tyto kompetence jí přibyly k výrobnám a obchodům s potravinami.