Obec se sice ze zákona o sociální pohřeb musí postarat, ale obřad či rozloučení dělat nemusí. To se má změnit. Inspirací k tomu byl také osud jednoho ze zesnulých občanů. Pan Václav Štětka, který letos zemřel ve věku nedožitých 86 let, byl v loňském roce účastníkem projektu Strom splněných přání pro opuštěné seniory.

Motorkáři na svatého Václava zamířili jako tradičně na statek Bernard v Královském Poříčí.
Motorkáři ukončili letošní sezonu

„Do té doby žil osamělý ve věžáku na sídlišti. Protože velmi rád četl, přál si knihy, jichž dostal spoustu. A díky projektu seo něm dozvěděli i lidé, a našel tak několik přátel. Když letos zemřel, chtěli jsme se s ním důstojně rozloučit, protože už nikoho neměl. Stejnou pozornost si ale zasloužíi ostatní, jejichž ostatky by byly uloženy do společného hrobu bez jakékoliv pozornosti,“ uvedla starostka Sokolova Renata Oulehlová.

Proto nejen Václavu Štětkovi, ale i dalším pěti desítkám lidí, jejichž pohřeb zařizovalo město, věnovali pietní akt na hřbitově.

Důstojnost tomuto okamžiku vdechla přítomnost Lukáše Jana Bujny, faráře Církve československé husitské, který pronesl slova posledního rozloučení,“ říká mluvčí radnice Vladimír Meluzín. Loni Sokolov vypravil 37 pohřbůa stálo to kolem 405 000 korun. „Je smutné, když člověk umře sám, a proto je dobře, když se s ním kdokoliv rozloučí důstojně,“ říká Jana Křemeníková.

Jana Mračková Vildumetzová s manželem Janem Mračkem
VÍME PRVNÍ: Hejtmanka Karlovarského kraje skládá funkci, čeká miminko