Služební pes Garrit šel do akce uplynulou středu. Pětadvacetiletá útočnice napadla v ranních hodinách v Mariánských Lázních nemohoucí devětasedmdesátiletou matku svého přítele. Na tu zaútočila nožem. „Proti bodnutí se chránila rukama. Posléze ženu shodila z křesla na zem a nožem ji bodla. Přitom jí vyhrožovala smrtí. Když poraněná seniorka volala o pomoc, utekla pachatelka z bytu pryč. Ihned se rozjelo rozsáhlé pátrání, kdy Garrit zachytil stopu a ženu vypátral v blízkosti místa činu,“ uvedla policejní mluvčí Kateřina Krejčí. Žena tak skončila v rukou policie. Za zločin těžké ublížení na zdraví ve stadiu pokusu jí hrozí až deset let vězení.

Dalšího pachatele vypátral policejní pes Wigo hned následující den v Nové Roli, kdy policejní linka přijala oznámení, že na tamní zahradě se nachází neznámý muž, a když ho soused upozornil, že tam nemá co dělat, vytáhl na něj nůž. „Soused se byl na místě podívat, když slyšel podezřelý zvuk. Pachatel začal z místa utíkat pryč a poté vylezl na blízký ovocný strom. Když k němu oznamovatel přišel společně se svým synem, ze stromu seskočil a na staršího muže zaútočil nožem. Tím máchal kolem sebe, a když ho chtěl muž odstrčit, škrábl ho nožem na ruce. Následně z místa utekl pryč. Služební pes však zachytil jeho pachovou stopu a vypátral ho u vzdálenějšího kolejiště před chatami,“ vylíčila mluvčí. Pachatel přitom zdolal trasu přes příkopy, křoví a pastvinu. „Na opakované výzvy policisty, aby muž opustil úkryt, však nereagoval. Vzhledem k tomu, že byl ozbrojen nožem, použil policista služebního psa jako donucovací prostředek. Čtyřiačtyřicetiletému muži nyní za přečin ublížení na zdraví ve stadiu pokusu a za porušování domovní svobody hrozí až tři roky vězení.

Další případ se stal první zářijový den v ranních hodinách v Lokti. Žena zavolala na policii, že slyší u sousedů, kteří nejsou doma, řinčet sklo a zahlédla postavu běžet od domu. Ukázalo se, že se tam vloupal neznámý pachatel, který rozbil okno rodinného domu, ze kterého sebral kuchyňské a drogistické potřeby. Tentokrát šel do akce služební pes Adag. Ten ihned zachytil pachovou stopu a začal ji sledovat do zadní části zahrady, kde nalezl rukavici pachatele a dále v keřích ukryté odcizené věci. „Poté Adag dále pokračoval ve vyhledávání pachové stopy, která vedla několika ulicemi až k jednomu domu, kde byl spatřen muž odpovídající popisu oznamovatelky. Adag tak dovedl svého policejního psovoda až k muži, který měl vloupání na svědomí. Tomu nyní hrozí až dva roky vězení,“ uvedla k dalšímu případu policejní mluvčí Zuzana Týřová. „Práce policejních psovodů a jejich čtyřnohých parťáků je velmi důležitá, což dokazují poslední případy v kraji. Za jejich úspěchy se skrývají nekonečné hodiny práce a výcviku, aby psovod a pes byli dokonale sehraní a v každé situaci.

Další  tři defibrilátory představili (zleva) Václav Husák, vedoucí odboru pořádkové policie krajského ředitelství policie, Jan Bureš, krajský radní pro zdravotnictví, a Miloš Kukačka, zástupce ředitele a vedoucí nelékařské služby ZZS Karlovarského kraje.
Defibrilátory jsou nezbytnou součástí výbavy policie