Darovat krev se rozhodlo hned jednačtyřicet lidí. „Každý den naplňujeme svým povoláním heslo Pomáhat a chránit. Přesto jsme chtěli dát tomuto mottu ještě další rozměr. Rozhodli jsme se a oslovili policisty a občanské zaměstnance v našem krajském ředitelství, zda by nechtěli darovat krev,“ říká mluvčí krajské policie Kateřina Böhmová.

Celkem darovali policisté a jejich kolegové 20,25 litru krve. Prvodárců se sešlo 18, ale podstatnou část zúčastněných tvořili také ti, kteří kdysi krev darovali, ale delší dobu darovat nebyli. Dvě dárkyně se také zapsaly do registru dárců kostní dřeně.
„Atmosféra na transfuzním oddělení byla velmi příjemná. A protože jsme byli zvědaví, vyptávali jsme se a dozvěděli se pár zajímavých věcí,“ poukázala mluvčí. Dárci například zjistili, že průměrný odběr krve trvá 5 až 10 minut, odebírá se vždy 450 ml a krev vydrží až 40 dní.

„Také nás zajímalo, proč má každá krev další dva prázdné sáčky k sobě. Sestřička nám vysvětlila, že se krev ještě centrifuguje, čímž se oddělí jednotlivé složky krve, které se právě přepustí do připravených vaků. Zajímavá nám také přišla informace týkající se četnosti darování. Muži mohou darovat každé tři měsíce, ženy jednou za čtyři měsíce.“
„Jsme nesmírně hrdí, že policisté a občanští zaměstnanci chodí darovat krev. Zjistili jsme, že z celkového počtu lidí pracujících na Krajském ředitelství policie Karlovarského kraje jich chodí pravidelně darovat krev 100. Odteď jich bude zase o něco více. V letošním roce převzali naši dva kolegové za darování krve ocenění Zlatý kříž II. a III. stupně z rukou hejtmanky Karlovarského za kraje.“

Chcete začít také darovat krev? Neváhejte a informujte se. Téměř v každém okresním městě je transfuzní stanice, zkontaktujte přímo ji a dozvíte se vše potřebné, vyplníte dotazník, a pokud vám nebude bránit váš zdravotní stav, můžete začít.

Svatomartinská husa. Ilustrační foto.
Víkend byl ve znamení husy, vína, ale i veteránů