Ty jsou v tuto chvíli ve vlastnictví státního podniku Česká pošta. Kraj tak bude moci zachovat volnočasový areál, který v místě sídlí, a postavit novou lávku přes řeku Ohři, po které bez problému projedou i vozy zdravotnických záchranářů. Což doteď nebylo možné. O bezúplatném převodu dnes rozhodla na svém jednání vláda České republiky. Karlovarský kraj tak získá pozemky o celkové ploše 47 559 metrů čtverečních. A je na nich celkem 22 budov.

„Materiál pro jednání vlády ve věci návrhu na bezúplatný převod nepotřebného majetku státu, s nímž má právo hospodařit státní podnik Česká pošta, do vlastnictví Karlovarského kraje zpracovalo Ministerstvo vnitra České republiky,“ informovala tisková mluvčí Karlovarského kraje Jana Pavlíková.

Dokument prošel meziresortním připomínkovým řízením a vláda ho následně schválila i proto, že kraj požadoval převedení majetku z důvodu veřejného zájmu.

Klienti v dílnách rozhodně nezahálejí.
OBRAZEM: O dílny Mateřídoušky je velký zájem

„Mám z toho velkou radost, do volnočasového areálu dál budou moci chodit rodiče s dětmi i další turisté, zachová se i lesní mateřská školka a další aktivity. Kraj také vybuduje novou lávku přes Ohři, protože ta stará už je nevyhovující a hlavně v cyklistické sezóně přetížená. Teď dokončujeme projektovou dokumentaci, až bude lávka hotová, budou ji využívat nejen cykloturisté, ale i záchranáři a další složky integrovaného záchranného systému, kterým se tak velmi usnadní přístup do oblasti,“ sdělila hejtmanka Jana Mračková Vildumetzová.

Kraj má v plánu zachovat současný nájemní vztah s provozovatelem volnočasového areálu, lidově označovaného jako dětský ráj.

„Kraj se snažil pozemky získat a odkoupit už delší dobu. Nedošlo ale k dohodě o ceně se státním podnikem Česká pošta. Zastupitelstvo Karlovarského kraje totiž schválilo kupní cenu v souladu se zákonem o krajích, která ale byla nižší, než požadovala Česká pošta. Bezúplatný převod však problém vyřešil. Se stavbou nové lávky by kraj chtěl začít ještě v tomto roce.

Unikátní Svatošské skály se nachází mezi Loktem a Karlovými Vary. Tam se řeka Ohře prodrala před stovkami let žulovým masívem Slavkovského lesa a vytvořila hluboký kaňon. Na konci kaňonu se kamenné divadlo uzavírá Svatošskými skalami.
Skály dosahují až výšky 50 metrů a jsou rozpukány v mohutné skalní pilíře a jehlany, složitým systémem trhlin a puklin, ze kterých lidská fantazie nakonec vymodelovala svatební průvod.

Proto také kolem skal vznikla v minulosti řada bájí a pověstí o Janu Svatošovi a zkamenělé svatbě. Dokonce byly jednotlivé skalní skupiny podle svatebčanů pojmenovány. Skalní město pro svou jedinečnost bylo už v roce 1933 vyhlášeno chráněným přírodním výtvorem a v roce 2007 byly Svatošské skály vyhlášeny národní přírodní památkou. Skály lákají pravidelně každý rok velké množství turistů, horolezců i vodáků.

Rybník v sokolovském areálu zdraví.
Pod chlapcem začal na rybníku praskat led, zůstal uvězněný na ostrůvku