Není tajemstvím, že původně na jejich místě měli sedět budoucí vojáci. Tento plán ale nevyšel. „Měli jsme připravené prostory, tak mě napadlo podívat se na stránky střední policejní školy, kolik uchazečů udělalo přijímací zkoušky, a přesto nebylo přijato,“ vysvětlila Jana Mračková Vildumetzová, hejtmanka Karlovarského kraje, ten impuls, který vedl k tomu, že na ISŠTE nakonec budou studovat budoucí policisté.

I vzhledem k tomu, jak vypadá obsazenost policejních tabulek v našem kraji, nápad byl v Praze přijat. „Na začátku jsme byli trošku vystrašení, termín zřízení pobočky byl velmi krátký, ale na druhou stranu musím tento námět ocenit, protože otevřel další perspektivu rozvoje naší školy,“ ocenil Jiří Zlámal, ředitel policejní školy.

Střední policejní škola otevřela v Sokolově obor Bezpečnostně právní činnost. „Máme s Ministerstvem vnitra podepsanou dohodu, která nám garantuje čtyřletou výpovědní lhůtu a také to, že tady budou 4 roky studenti studovat a že se v příštím roce otevřou dva ročníky,“ upřesnila hejtmanka.

Přáním všech, kteří studenty v Sokolově přivítali, je, aby školu nejenom úspěšně absolvovali, ale také aby případně zůstali natrvalo v našem kraji a posílili řady policie. „Vnímám tuto aktivitu Karlovarského kraje velmi pozitivně a z dlouhodobého hlediska si přeji, aby každý student, který absolvuje, zůstal v našem kraji a sloužil u Policie České republiky,“ vyslovil za všechny i ředitel krajského ředitelství policie Petr Macháček.

A co na to studenti, kteří ve většině pocházejí z jiných krajů republiky? „Jsem z Plzeňského kraje. Původně jsem byl rozhodnutý pro vojenskou školu, ale ta mi nevyšla, tak mi děda doporučil policejní v Praze,“ řekl Jaroslav Sušanka. Ten by po studiích policistou chtěl být, ale táhne ho to zpět domů. Z Dolního Žandova pochází Karolína Buriánová. Ta taky chtěla být původně vojandou. „Baví mě střílet a všechny adrenalinové sporty,“ svěřila se.

Ve středu se studenti ubytovali na novém, moderním internátě, který stihla Sokolovská uhelná renovovat v doslova šibeničním termínu. Studenti tu bydlí v dvoulůžkových pokojích s moderním sociálním zázemím. „K dispozici mají ještě společenskou místnost, která je zároveň hernou a jídelnou. Do školy to je odsud pár metrů,“ vyzdvihl ředitel ISŠTE Pavel Janus. „Zabydlujeme se a moc se mi tu líbí. Ještě by to chtělo nějaké poličky, ale je to moderní, moc pěkné,“ je spokojená i Eva Tichá z Nejdku. Jak doplnil ředitel Janus, náběrem oborů budou řešena další specifika odborné přípravy, jako je např. střelba či bojové sporty.

Dočasný útulek pro kočky v Sokolově
Statisíce korun na kočičí útulek jsou málo