Podle ředitele Potravinové banky Karlovarského kraje Milana Hlouška se dobrovolníci během sobotní akce setkávali v obchodech s pozitivními reakcemi dárců. „V kraslickém Albertu byli již ráno lidé velmi vstřícní. Přestože ve společnosti v poslední době panuje nepříjemná atmosféra, nesetkal jsem se dnes s negativní reakcí. Jedna maminka přivezla plný vozík potravin. Jiní nám dali hotovost s tím, že sami nejlépe víme, co je potřeba. Tak jsme hned nakoupili,“ popsal Hloušek. Řekl, že někteří darovali třeba jen pár balíčků. „Důležité je, že se zapojili. I malá pomoc pro nás znamená mnoho,“ sdělil.

Už po 14. hodině se ve skladu v ulici Karla Havlíčka Borovského v Sokolově sešly tuny nakoupeného zboží. „Nejdůležitější jsou základní suroviny, z nichž se dá vařit. Sešla se nám tu mléka, oleje, mouky, těstoviny, rýže. Potěší i sladkosti pro děti, přece jen blíží se advent a my budeme chystat mikulášské balíčky. Kromě toho jsme rádi, když lidé darují pleny, ubrousky, kartáčky na zuby, pasty i mýdla a dezinfekční prostředky,“ vyjmenoval Hloušek.

Ilustrační foto.
Skiareály Boží Dar i Plešivec zdražují. Lyžařská sezóna se možná i zkrátí

Potraviny poté putují odběratelským organizacím. „Jsou to charity, armády spásy, SOS vesnička či hospic. Nejedná se jen o lidi bez domova, banka pomáhá samoživitelům, pěstounům, seniorům, zdravotně postiženým a také osobám ohroženým domácím násilím. Zkrátka široké skupině lidí, která kromě potravin potřebuje i pomoc sociálních pracovníků. „Pokud člověk nemá na jídlo, je to velký průšvih,“ poznamenal ředitel.

V sokolovském Lidlu podpořila sbírku i Milada Stránská. „Nakoupila jsem mouku, cukr, olej, piškoty a nějaké masové konzervy. Není toho mnoho, ale chtěla jsem troškou přispět. Doba je příšerná, balení obyčejných párků stojí 150 korun. Dříve levná a rychlá večeře pro děti se dnes stává nedostupnou,“ posteskla si dárkyně.

Rozhodčí Milan Matějček v utkání Slavia - Plzeň B.
Skandální derby mezi Slavií a Plzní. Rozhodčí upadl, prý kvůli alkoholu

Čtveřice skautů vítala příchozí zákazníky v Tescu v Habartově. „Máme dobrý pocit, že pomáháme lidem, kteří si nemohou koupit jídlo. Letos jsme tu poprvé. S prodavačkami také zboží třídíme. Jen nás už po celém dni bolí nohy,“ shodli se Linda, Anička, Emička a Honzík z oddílů habartovských Světlušek a Vlčat.

Sbírka běží ještě v dalších dnech, lidé mohou nakoupit individuálně, třeba on-line.

„Ještě týden budeme navážet potraviny. Jak sbírka nakonec dopadne, je s otazníkem. Na vše má vliv inflace. Já jsem ale velký optimista a myslím, že dopadne dobře,“ zhodnotil Hloušek.