„Zejména teď před Vánoci jsme dobře zásobení, díky potravinové sbírce jsme dostali i věci, které během roku nemáme,“ informoval ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje Milan Hloušek. „Jsou plné noclehárny, plné azylové domy, hlavní zájem je tak o konzervy, polévky, mléko, těstoviny, věci, z kterých se dá vařit, zasytí i zahřejí. A také o sladkosti pro děti na Mikuláše a vánoční balíčky,“ vyjmenoval zboží, které z banky míří teď nejvíc za potřebnými.

Pomoc z potravinové banky putuje rodinám s dětmi, seniorům, zdravotně postiženým, klientům hospice, farním charitám a dalším neziskovkám v kraji. Jejich počet podle slov ředitele neustále narůstá a obrací se na něj i sociální odbory městských úřadů s konkrétními případy rodin s dětmi, které zůstaly bez trvalého příjmu.

Jednou z organizací, která pravidelně využívá služby potravinové banky, je i Centrum pro dítě a rodinu Valika z Karlových Varů. Ta pracuje s rodinami, které se ocitnou v nějaké znevýhodněné situaci, a jednou z možných pomocí je i ta potravinová. „Před Vánoci je trochu zvýšená poptávka, peče se, maminky tak potřebují víc mouky, cukru, vanilkový cukr či džemy,“ potvrdila Ljuba Bračková. Potřeba jsou ale určitě i základní potraviny, o které je zájem po celý rok, olej, mléko, rýže, těstoviny, jogurty. „Občas potřebujeme i drogerii, například tampony, šampony, jar na nádobí, někdy například i pleny,“ doplnila.

Regály v potravinové bance se tak pomalu vyprazdňují. „Pořád ale zboží doplňujeme z druhého skladu a také dovážíme stále nové ze supermarketů,“ poznamenal jeden ze zaměstnanců Ivan Cetl. V bance jsou celkem i s ředitelem zaměstnanci čtyři, tři z toho jsou senioři. „Jejich práce si moc cením. Osvědčili se a jsou to určitě lidi na svém místě,“ pochválil ředitel Hloušek své pomocníky. Kromě nich ocenil ještě další pomocníky, bez nichž by potravinová banka nemohla fungovat. A to auta. Kromě dodávky s chlazením dostali teď díky penězům z Ministerstva zemědělství novou, větší dodávku.

„Budeme tak moct vozit i potraviny z centrálního skladu České federace potravinových bank, nabídneme tak odběratelům větší sortiment,“ ocenil Hloušek. Jak dodal, Potravinová banka Karlovarského kraje byla nově zařazena i do poplachového plánu integrovaného záchranného systému, v případě živelních událostí tak bude zásobovat potravinami jak zasahující záchranáře, tak i postižené lidi. „Tohle všechno by ale dost dobře nebylo možné bez pomoci lidí. Děkuji všem, kteří se zapojují do potravinových sbírek a nezištně tak pomáhají těm, kteří to opravdu potřebují,“ váží si pomoci všech ředitel potravinové banky Milan Hloušek.

ilustrační foto
Koncert pomůže vybavit bezbariérový byt