Minimálně jednou měsíčně musí hasiči v Chodově vyjíždět k případům, kdy lidé zapomenou na zapnutém sporáku pokrm a ten následně vzplane. Na místě pak doslova bojují s časem, aby zamezili větším škodám na zdraví i majetku. Většinou přijíždějí včas a kuchyň, kde kuchař či kuchařka nedávali pozor, pouze vyvětrají. Několikrát už ale přece jenom zasahovat museli. A právě kvůli pravidelnému opakování výjezdů nyní apelují na veřejnost, aby lidé při úpravě jídel byli co nejvíce opatrní.

„Hasit připálené maso vyrážíme nejčastěji v noci o víkendech. To lidé přicházejí společensky unavení z restaurací, bez rozvahy se pouštějí do vaření a pak usnou“ uvedl velitel Sboru dobrovolných hasičů v Chodově Jiří Kiss.

Za selháním v kuchyni ale mohou být i jiné příčiny. „V pondělí připálila jídlo jedna starší paní. Jelikož je nedoslýchavá, tak nereagovala na varování sousedů, kteří kvůli dýmu zavolali na naší linku,“ vysvětlil. „Vše ale dopadlo dobře. Provedli jsme průzkum a odvětrání prostoru. Dotyčné paní se nic nestalo,“ doplnil s tím, že tak to ale nemusí skončit pokaždé.

„V březnu letošního roku jsme řešili něco podobného. To však už šlo opravdu do tuhého. Tentokrát se od pokrmu dokonce vznítilo i bytové jádro a škody způsobené požárem byly vyšší, nehovořím o velmi vysokém ohrožení zdraví a životů lidí“ zavzpomínal velitel. „V tomto případě velmi výrazně pomohla i reakce strážníků městské policie, kdy velmi účinně zasáhli ještě před příjezdem požární jednotky,“ zmínil.

Podle Kisse jsou lidé ve městě už naučení, že jakmile cítí podezřelý zápach nebo vidí kouř, tak alarmují hasiče. „Je dobré, když jsou pozorní a neignorují varovné signály, následky případného požáru totiž mohou být katastrofální“ podotkl velitel.

A jak se mají lidé zachovat, pokud nestihnout smažené jídlo uhlídat a přiběhnou do kuchyně, když už je celá pohlcená kouřem?
„Hlavně by měli zachovat klid a nepanikařit. Určitě není vhodné okamžitě do rozpáleného hrnce s olejem lít vodu, tím by totiž došlo ke vzkypění. V této chvíli je daleko lepší popadnout pokličku a pánvičku nebo hrnec uzavřít,“ radí Kiss.
„Pak by mělo následovat vyvětrání bytu,“ dodal.