Na horním nádraží si mohou lidé prohlédnout vlak, kterým kdysi cestoval i první československý prezident T. G. Masaryk, ve dnech 13. a 14. srpna. První den to bude od 13 do 18 hodin a druhý den dokonce už od 10 hodin a opět do 18 hodin.

„Velmi jsem usilovala o to, aby prezidentský vlak mohli vidět i lidé v Karlovarském kraji a jsem ráda, že se to podařilo. Chceme, aby si výstavu ve vlaku prohlédli nejen rodiče s dětmi a další zájemci. Ve spolupráci s Českými drahami bude vypraven zvláštní vlak, který až k prezidentské soupravě doveze zdarma seniory z krajských domovů a seniorských klubů, kteří se o expozici zajímají,“ uvedla hejtmanka Jana Vildumetzová.

Projekt připravilo Národní technické muzeum ve spolupráci s národním dopravcem, Českými drahami, a se Železnicemi Slovenské republiky u příležitosti 100. výročí založení Československa.

Nejvýstavnějším vozem bude salónní vůz Aza 86 z roku 1909 pocházející z Ringhofferovy továrny v Praze na Smíchově, který má ještě rakousko-uherskou historii. Byl vyroben pro následníka trůnu Františka Ferdinanda d‘Este a jeho rodinu. Druhým unikátním salónním vozem je vůz Aza 80 speciálně vyrobený pro prezidenta T. G. Masaryka k jeho osmdesátým narozeninám v březnu roku 1930.

Ilustrační foto.
Město chce získat zpět technické služby kvůli úsporám i kontrole

Třetí vůz zařazený do prezidentského vlaku byl vyroben pro prezidenta republiky Ludvíka Svobodu ve vagónce v Görlitz v tehdejší Německé demokratické republice v roce 1968. Součástí soupravy budou i další doprovodná kolejová vozidla a v jejím čele pojede parní lokomotiva.

Dopravcem prezidentského vlaku budou České dráhy. „Jako národní dopravce chceme široké veřejnosti připomenout, že železnice hrála v historii samostatné československé republiky velice významnou roli. Proto jsme se stali partnerem tohoto atraktivního projektu a zároveň do něj vložili i své dlouholeté zkušenosti. Postaráme se o samotnou jízdu vlaku po republice a zároveň rozšíříme soupravu o Masarykův salónní vůz, který je ve vlastnictví Českých drah,“ uvedl Michal Štěpán, člen představenstva Českých drah odpovědný za osobní dopravu.

Prezidentský vlak se představí veřejnosti v České republice i na Slovensku do počátku září 2018. Souprava kromě Prahy, Brna, Bratislavy a Košic dále přijede do Zlína, Olomouce, Pardubic, Plzně, Karlových Varů nebo do Chomutova. Více informací o projektu najdete na: www.cd.cz/100

Štěpánka Bísková, vrchní laborantka transfuzního oddělení Nemocnice Sokolov.
Rodiče jsou často uvědomělí, vodí na „transfuzku“ i své dospělé děti