„Nevíme vůbec nic. Vláda není schopna dát jasné instrukce, co a jak bude. Máme šest křišťálových koulí do kterých se koukáme a věštíme, zda máme zasněžovat či ne, oslovit brigádníky, nakoupit elektřinu, udržet si zaměstnance. Je tu i zázemí pro návštěvníky. Mají nakoupit zásoby či nemají? Pro středisko jako jsme my, které v létě investovalo do vylepšení skiareálu, je to smrtelné,“ říká jeden z bublavských vlekařů Lubomír Vacovský.

Během posledních zim je to už třetí rána. Nejprve zdevastovala areál vichřice Herwart. loni přišla jedna z nejteplejších zim a letos koronavirus.

Kladská.
Lovecký revír Kladská je novou památkovou zónou v Karlovarském kraji

Zatímco na Klínovci nebo Potůčkách byly v sobotu areály v obležení lyžaři, bublavské lanovky už nejely. „Kvůli bezpečnosti jsme se rozhodli zavřít už v sobotu,“ dodal Vacovský. Lidem to však nevadilo. Vzpomněli si na staré časy a svah si vyšlápli. Většinou s dětmi a sáňkami a boby. „V sobotu bylo na kopci v Bublavě určitě přes sto lidí. Bylo parádní počasí,“ potvrdil na místě Jaroslav Sloboda z Kraslic.

Na Klínovci se podobným způsobem lyžovalo v neděli, kdy už podle vládního nařízení nejezdily vleky. „Na Klínovci je živo. Lyžuje se zde stylem, že lyžaře vyveze auto na kopec a pod ním je zase nabere. Prý je to lepší než vlekem včera, kdy byly hrozné fronty,“ popsal Michal Rund ze Sokolova. Zákaz ubytování v hotelích řeší prý někteří z tamních klientů obytnými přívěsy.