Projekt asistentů prevence kriminality, financovaný z evropských fondů, končí. Tito lidé se však Sokolovu velmi osvědčili, a tak si je chce město ponechat. Pomáhají zejména v sociálně vyloučených či problémových lokalitách města. Nově by měli být asistenti financováni úřadem práce.

„V Sokolově se asistenti prevence kriminality osvědčili, a tak v ulicích města zůstanou. Městské policii pomáhají zejména v sociálně vyloučených lokalitách a usnadňují strážníkům komunikaci s romskou komunitou," řekl starosta Sokolova Jan Picka.

Podle něj ministryně Michaela Marksová nařídila úřadům práce výjimku na překlenovací období, kdy tento projekt bude financován z úřadu práce. „V praxi to znamená, že asistenti, kteří jsou teď zaměstnáni pod Městskou policií Sokolov a půjdou nyní na úřad práce, se budou moci do svého zaměstnání vrátit. V tomto případě tedy nebude úřad trvat na tom, aby na místo nastoupil někdo jiný," upřesnil Picka. Tento krok podle něj vedení města i městské policie vítá. Strážníci totiž velmi pečlivě vybírali adepty na tento post, což je to nejdůležitější.

„Asistenty prevence kriminality dnes využíváme především na sídlišti Michal, kde máme opakované stížnosti na porušování veřejného pořádku. Projekt nám též vyplnil mezeru v získávání informací ze sociálně vyloučených lokalit. Slouží tak jako jakýsi most, kterým dostáváme informace do lokality, ale také je získáváme z ní," řekl velitel MP Sokolov Petr Kubis. Projekt asistentů prevence kriminality začal v Sokolově v roce 2012. Město tehdy začalo se čtyřmi asistenty, poté přibývali další. Jeden z nich se stal dokonce strážníkem MP.