Přesto jim nadřízené orgány vycházejí vstříc a mohou během nouzového stavu chytat s propadlým rybářským lístkem. Rybářská stráž však na rybolov dohlížet nepřestane. Beze strachu z ní však lze chytat v soukromých revírech.

„Mám několik soukromých revírů, kde si po domluvě se mnou může zachytat každý. Výhodou je, že tam může být sám nebo jen se svojí rodinou, a tudíž bez roušky,“ říká Petr Bušek z Rotavy.

Tento druh chytání je poslední dobou velmi oblíbený a cestu do Rotavy si tento týden našel například jeden z hrdinů hokejového Nagana Martin Ručínský, který po boji vytáhl z vody pěkného jesetera.

Ministerstvo zemědělství rybáře upozorňuje, že nutným předpokladem možnosti lovu ryb na udici v této době je, že se budou chovat zodpovědně a budou mezi sebou zachovávat dostatečný odstup. V jejich případě jei tak dán v rybářském zákoně a činí minimálně tři metry.

Zleva hejtman Petr Kubis, odborový šéf SU Jan Smolka, člen představenstva SU Jiří Pöpperl, 1. místopředseda dozorčí rady SU Jaroslav Rokos, předsedkyně představenstva KKN Jitka Samáková).
Sokolovská uhelná poslala nemocnici milion. Dalších 150 tisíc přidali odboráři

„S ohledem na vysokou nakažlivost viru žádáme lovící, aby ve vlastním zájmu volili, pokud je to možné, vzdálenost větší. S ohledem na ostatní spoluobčany naší země apelujeme na rybáře, aby k rybolovu volili především méně frekventovaná místa, kde nebude docházet ke zbytečnému kontaktu s ostatními obyvateli na procházkách, při cestě domů, do práce a podobně,“ vzkazují úředníci z rybářského svazu.

Rybářská stráž i v těchto dnech vyráží do terénu a je oprávněna kontrolovat lovící. Bude přitom používat všechny ochranné pomůcky a bude provádět vizuální kontrolu rybářského lístku a povolenky. Rybáři mají oba dokumenty viditelně předložit k nahlédnutí bez zbytečného kontaktu.

„Upozorňujeme, že dojde-li k přestupku na úseku rybářství v této těžké době, bude porušení rybářského řádu posuzováno v rámci kárného řízení Českého rybářského svazu i přestupkového řízení vedeného příslušným správním orgánem zvláště přísně,“ dodávají rybáři.

Dialyzační středisko v Sokolově prosí o pomoc.
Dialyzační středisko v Sokolově prosí o pomoc