Vedení města se rozhodlo nejen pro memorandum, ve kterém uvádí důvody své nespokojenosti, ale také souhlasilo s tím, aby je zastupovalo jedno konkrétní město.

Setkání dvacítky starostů měst a obcí se uskutečnilo v Kladně. Hlavním tématem schůzky, kterou iniciovalo středočeské město, bylo projednání společného postupu při soudním projednávání ústavní stížnosti proti zavedení opatření obecné povahy. Sokolov toto opatření uvedl v praxi jako první město v České republice. Vzápětí do města přijeli právníci z úřadu ombudsmanky a opatření obecné povahy zkoumali.

Města chtějí zamezit zneužívání sociálních dávek, které často končí jako příjmy takzvaných obchodníků s chudobou. To se ale nelíbí skupině senátorů, která stížnost k Ústavnímu soudu ČR podala a domáhá se zrušení novely. Setkali se zde představitelé převážně Karlovarského a Ústeckého kraje.

Ilustrační foto.
Řidiči se mohou těšit na nová parkovací místa

„Jsme napříč regiony a politickým spektrem jednotní a budeme bojovat za to, aby nám v podstatě jedinou zbraň stát nechal,“ řekl starosta Sokolova Jan Picka a dodal, že společně všichni reprezentují přes půl milionu obyvatel, na jejichž životy související jevy dopadají stejně tíživě jako na státní rozpočet. Všichni zúčastnění se na místě předběžně dohodli, že před Ústavním soudem a při dalších veřejných jednáních bude všechny zastupovat město Kladno.

Již v minulosti se Rada města Sokolov obrátila dopisem na Ústavní soud a vládu ČR. V dopise píší představitelé města o problému, který výrazně ztěžuje život občanů Sokolova.

Nad obsahem dopisu se podivují někteří sokolovští občané.

„Zarážející je, že zákon o sociálním bydlení vedení města Sokolova ve svých příspěvcích nikde nezmiňuje a přitom to je prostředek, za který jako první je třeba u vlády lobbovat. Naproti tomu jsou v dopise vyjmenovaná jen samá restriktivní opatření, která Sokolov v minulosti udělal a která logicky kýžený efekt nemohou přinést, protože bydlení problémovým občanům prostě neposkytnou,“ napsal, mimo jiné, Petr Bauchner.

Ilustrační foto.
Žena při hádce vnikla do bytu sousedky, hrozí jí dva roky