Společně se svou paničkou Zuzanou Noskovou a dvěma psími kamarádkami sem jezdí téměř každý týden, aby potěšila nemocné. Zuzana Nosková své psy cvičí a vodí do nemocnice zcela nezištně. Je dobrovolnicí občanského sdružení Střípky, které zabezpečuje canisterapii již dlouhé roky. „Stejně jako dvě její psí kamarádky se do nemocnice vždy těší. I když na oddělení někdy přijdou k úrazu ze strany klientů, tak je to neodradí,“ říká Zuzana Nosková, která v sokolovské nemocnici pracuje jako sanitářka na transfuzním oddělení. O víkendech se tak její činnost v nemocnici mění. Společně se třemi svými kníračkami, vedle Apiny je to ještě tmavá Ája a nejmladší Elina, sem jezdí z Horního Slavkova na terapeutické směny. Se svými psy navíc jezdí na výstavy a má za sebou mnoho úspěchů na regionální i celorepublikové úrovni. Posledním úspěchem je vítězství Apiny v soutěži seniorů o titul český šampión.

Všechny fenky mají canisterapeutický certifikát, který získaly s vynikajícím prospěchem. „Důležité je, aby si pes osvojil to, že mu nebude nic vadit. Nesmí se bránit ani se ohnat. Při zkoušce musí absolvovat 12 disciplín a všechny musí splnit. Takže mu například i trhají chlupy, záměrně způsobují bolest, což se při terapiích stává,“ vysvětluje.“

Součástí zkoušky je také najíždění vozíkem na psa, který nesmí uhnout. Stejně tak mu nesmí vadit, když po něm hází berle. Odolný musí po výcviku zůstat i vůči nepříjemnému zvuku nebo proti zápachu desinfekce. Knírač určitě není typická rasa, která se standardně při canisterapii používá, Elina ale zvládla zkoušku za plný počet bodů. Ze 70 psů takto zabodovalo pět z nich.

„Jsem jediná, která takto cvičí knírače. Já mám ale tuhle rasu moc ráda. Ti psi jsou takoví veselí a praštění, dobře se učí novým věcem,“ říká.

Základem canisterapie je vybrat štěně, které je komunikativní a nemá strach z lidí. Výcvik začíná tím, že asi v půl roce štěněte začne navštěvovat pes s majitelkou klienty nemocnice. Postupně se socializuje a zvyká na nemocniční prostředí. Tento proces trvá přibližně dva roky, poté je pes připraven ke canisterapeutické zkoušce.

Klienty se snaží navštěvovat jednou týdně, pokud se ovšem neúčastní výstavy. Na oddělení stráví zhruba dvě až tři hodiny. Zde mají psi dovoleno válet se v posteli, kde si je klienti hladí a mazlí se s nimi, čímž si například prokrví a rozhýbají ruce. I takové mazlení psy nesmírně vyčerpává a v autě cestou domů okamžitě usnou. (jid, sin)

Novou výstavu otestovali třeťáci ze Základní školy Kynšperk nad Ohří.
OBRAZEM: Zábavné Zmatené peníze