Putující kontejner kolektivního systému ELEKTROWIN navštívil v minulém roce 22 měst a obcí Karlovarského kraje, ve kterých vybral celkem 8 640 kilogramů vysloužilých elektrozařízení. V celé republice pak měl Putující kontejner celkem 552 zastávek. Do sběrných dvorů přitom odvezl téměř 233 tisíc kilogramů vysloužilých elektrospotřebičů.

Putující kontejner je určený obyvatelům měst a obcí, které nemají vlastní sběrný dvůr. Nezisková společnost ELEKTROWIN na své náklady přistaví zastřešený a uzamykatelný kontejner na náves, kde obvykle zůstává po dobu jednoho až tří dnů. „Potěšilo nás, že měli obyvatelé Karlovarského kraje o naši službu opravdu velký zájem. Lidé si pochvalovali, že se mohli zbavit starých vysloužilců, které si už léta schovávají ve svých domácnostech. Na každého obyvatele kraje tak připadá 0,51 kilogramu vybraných elektrospotřebičů," uvedla Tereza Ulverová, ředitelka provozního oddělení společnosti ELEKTROWIN.

O návštěvě kontejneru jsou vždy obyvatelé obce s dostatečným předstihem informováni letáky, plakáty či místním rozhlasem. „Pokaždé, když se u nás v obci koná nějaká sběrná akce, se jí zúčastním. Je lepší, když lidé nepotřebné věci dají tam, kam patří, než aby je pohodili někam do lesa nebo do příkopu za městem," řekl k tématu Petr z Kraslic.

V případě, že se sběru účastní obec, kde není sběrný dvůr či nemá uzavřenou smlouvu na vytvoření a provozování místa zpětného odběru, může získat odměnu na administrativní a ostatní náklady. „Od letošního roku je tato částka závislá na výtěžnosti sebraných spotřebičů na obyvatele. Tímto krokem chceme omezit negativní trend snižování výtěžnosti obcí," dodala Ulverová. Celkové náklady na Putující kontejner přitom v Karlovarském kraji v minulém roce přesáhly 106 tisíc korun. Nejvíc peněz putovalo do Plzeňského kraje, kterému se podařilo nasbírat 63 740 kilogramů elektrospotřebičů.