Vítězné hnutí ANO v Karlových Varech už s možnými spojenci ve vedení města jednalo už včera. „Nikoho nepreferujeme, budeme jednat se všemi,“ uvedla lídryně Andrea Pfeffer Ferklová. Hnutí ANO disponuje v karlovarském zastupitelstvu 12 mandáty a má na výběr, s kým koalici utvoří. Jednat s ANO bude Karlovarská občanská alternativa (KOA), která volby s ANO v Karlových Varech prohrála, a ve vedení města tak končí. KOA ale vylučuje vládnutí s komunisty a spíše se připravuje na opozici. Pokud budou osloveni k jednání o koalici Karlovaráci, pak neodmítnou. „Jednat chceme se všemi, ovšem velmi důležitý je náš volební program, který chceme dodržet,“ zdůraznil lídr Karlovaráků Josef März. Piráti jednat o koalici s ANO chtějí, ale bez účasti KSČM.

Cheb nejspíš žádná náročná povolební vyjednávání nečekají. Vítězná Volba pro město (VPM) Cheb získala ve třicetičlenném zastupitelstvu 17 mandátů. „Už před volbami jsme některé programové priority konzultovali s Piráty nebo třeba Koalicí pro Cheb, což jsou pro nás asi nejpřirozenější koaliční partneři,“ řekl v sobotu večer Antonín Jalovec, lídr (VPM) a kandidát na starostu. Ačkoliv by žádné koaliční partnery nepotřebovali, chtějí s ostatními stranami diskutovat. „Vždy je lepší, když je v koalici více stran - přijdou s jinými nápady, dodají další lidi, kteří mohou být přínosem,“ doplnil.

V Sokolově patrně neobhájí svůj post Jan Picka z ČSSD. Jeho strana skončila až na třetím místě. Picka však dostal nejvíce preferenčních hlasů. V Sokolově vyhrálo volby ANO 2011. Její lídr Erik Klimeš řekl, že povolební vyjednávání teprve začínají a nelze zatím říct, jaké bude obsazení vedení města. Patrné ale je, že by mohla pokračovat současná koalice.

Ilustrační foto.
Horské vesnice budou mít po letech nové starosty