VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vyzkoušejte zajímavé domácí recepty

SOKOLOVSKO - Zajímavost z rubriky Čtenář - reportér

17.10.2007
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: profimedia.cz

Litý ořechový chlebíček

Složení: 120 g tekutého másla, 2 vejce, 300 g cukru, 380 g polohrubé mouky, 120 g mletých vlašských ořechů, necelé 3 dl vlažného mléka, 1 prášek do pečiva, tuk a strouhanka na formu.
Postup: Všechny suroviny promícháme a nalijeme do větší chlebíčkové formy, kterou jsme vymazali tukem a vysypali strouhankou. Pečeme při 180 °C asi 1/2 hodiny. Před dopečením snížíme teplotu na cca 160 °C.

Rychlé lívance z acidofilního mléka

Složení: 280 g polohrubé mouky, 2 celá vejce, sůl, 1 acidofilní mléko, 1 a 1/2 lžičky jedlé sody.
Postup: Všechny uvedené suroviny smícháme a necháme 5 minut odležet. Na lívanečníku pečeme obvyklým způsobem lívanečky, které po upečení natřeme džemem a na střed dáme šlehaný tvaroh a kousek čerstvého ovoce podle možnosti. Jsou výborné.

Bílkový chlebíček

Složení: 180 g moučkového cukru, 160 g hrubé mouky, 70 g rozpuštěného másla, 8 bílků, kandované ovoce, sekaná čokoláda, sekané mandle, sekané oříšky (celkově 3-4 dl), čokoládová poleva, sekané oříšky na posypání
Postup: Z bílků ušleháme hodně tuhý sníh, přidáme cukr a ještě zašleháme. Potom přidáváme střídavě po lžících mouku a prochladlé rozehřáté máslo a lehce promícháváme. Nakonec do těsta zabalujeme sekané ovoce, oříšky, mandle, čokoládu apod. Pečeme zvolna v chlebíčkové formě vymazané tukem a vysypané strouhanou houskou. Po upečení vyklopíme, necháme prochladnout, polijeme čokoládovou polevou a sypeme oříšky.

Celerová pomazánka se sýrem

Složení: 1/2 celeru, 1 menší mrkev, 100 g tvrdého sýra, 2 stroužky česneku, špetka koření kari, 100 g majolenky, sůl
Postup: Očistěný celer jemně nastrouháme a hned vmícháme do majolenky, aby nezhnědl. Přidáme nastrouhanou mrkev a sýr, osolíme, přidáme koření kari a prolisovaný česnek. Promícháme, necháme proležet a mažeme na tmavý chléb nebo topinky. Zdobíme plátky vajec nebo plátky rajčat či paprik.

Drožďová pomazánka se sýrem

Složení: 100 g oleje, 1 střední cibule, 2 kostky droždí, 100 g taveného sýra, vegeta, pepř, pažitka
Postup: Na oleji zpěníme cibuli, přidáme droždí, tavený sýr a mícháme do rozpuštění a propojení ingrediencí. Dle chuti přidáme vegetu, pepř a nasekanou pažitku.
Po vychladnutí mažeme na tmavé pečivo.

Pohanková pomazánka

Složení: Základ: 1 hrnek pohanky, 2 hrnky vody - vody vždy dvojnásobnou dávku pohanky, sůl - asi půl lžičky, 1 malý bílý jogurt, 1 zakysaná smetana, 1 lžíce hořčice - je dobrá i francouzská nebo křenová, 2-3 stroužky česneku, pepř, sůl, 1 cibule nadrobno nakrájená, pažitka
Postup: Pohanku propláchneme na sítku, zalejeme vodou, necháme povařit a pak dojít pod pokličkou. Po vychladnutí smícháme s ostatními surovinami. Případně dochutíme. (např. nastrouhaným uzeným tofu). Je to rychlá a zdravá pomazánka. Je jí hodně a vyjde levně.

 

17.10.2007
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Na několika místech v kraji komplikuje dopravu sníh.
7

FOTO: Husté sněžení komplikuje dopravu v kraji

Videosouhrn Deníku – pondělí 15. ledna 2018

Vylovení, odbahnění, vysušení a 4,3 promile v krvi: podívejte se na videa dne

Jak se dýchá v Karlovarském kraji?

Karlovarský kraj - Obyvatelé Karlovarského kraje v uplynulých měsících vyčerpali více než 35 milionů korun z druhé vlny takzvaných kotlíkových dotací, které mají za cíl snížit emise škodlivých látek a zlepšit kvalitu ovzduší.

Mariánské Lázně budou šetřit na provozních výdajích

Mariánské Lázně - S vyrovnaným rozpočtem budou letos hospodařit Mariánské Lázně.

Na sociálce zatajil muž peníze ze sběru, přišel si tak na tisíce

Sokolov – Na sociálce nepřiznal příležitostné příjmy ze sběru druhotných surovin.

K volbám do rodných Čech jezdí už 26 let z Německa

Sokolov – Před šestadvaceti lety odešel sokolovský rodák Jindřich Kreidl do Německa, kde se usadil a započal novou éru svého života.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT
>