„S průběhem sbírky jsme spokojeni. V Karlovarském kraji bylo vybráno 10 586 kilogramů,“ konstatoval Milan Hloušek, ředitel Potravinové banky Karlovarského kraje. „Je vidět, že sbírka už má jméno. Řada lidí šla vyloženě nakoupit s tím, že nákup darují. A věděli, co je nejvíc potřeba,“ ocenil.

S konáním potravinové sbírky mu přímo v bance i ve vybraných obchodech v Sokolově, Karlových Varech, Ostrově, Chebu, Mariánských Lázních a Aši pomáhalo dvě stě dobrovolníků. Byli mezi nimi klienti organizací, kam potraviny směřují, senioři i děti. „Zákazníkům, kteří přijdou, dáváme letáčky s informacemi o sbírce. Říkáme jim, co je nejvíc potřeba,“ popsala jedna z dobrovolnic Růžena Makulová. „Většina si leták vezme, je málo těch, co odmítají,“ doplnila ji její dvanáctiletá pomocnice Annemarie Letmajerová. „Měli jsme tu dneskai dva případy, kdy lidé přivezli plné košíky,“ dodala další z dobrovolnic.

Darované zboží se dlouho ve skladu banky neohřeje. Už v sobotu si přijížděli pracovníci neziskových organizací pro potřebnou pomoc. „Před Vánocemi bude tradičně frmol. Už v pondělí přijedou organizace, které například chystají balíčky na mikulášskou nadílku pro děti,“ upřesnil ředitel Hloušek.

Všechno, co se v kraji při sbírce nashromáždilo, pomůže potřebným v Karlovarském kraji. Jsou to například klienti sociálních služeb a charitativních organizací, lidé bez domova, rodiny s dětmi, matky samoživitelky, ale také senioři nebo lidé se zdravotním postižením.

ELIŠKA VAŠÍČKOVÁ přišla na svět ve středu 20. listopadu v 8.23 hodin. Při narození vážila 2 830 gramů. Doma v Kopaninách u Aše se z malé Elišky radují sourozenci Ivanka a Jakub, maminka Ivana a tatínek Bohuslav.
FOTO: Právě jsme se narodili