Sokolov – Šestiletý Fanoušek trpí dětskou mozkovou obrnou. Jeho stav velmi pomohl zlepšit dvoutýdenní rehabilitační pobyt ve slovenských Piešťanech. Cena takového pobytu se ovšem šplhá do desítek tisíc korun…, a tak se jeho rodina rozhodla požádat o pomoc. Právě financování tohoto pobytu by mohl částečně zajistit benefiční koncert, který Fanouškově mamince pomáhá zorganizovat sokolovská Farní charita.

„S prosbou o pomoc jsem oslovila zhruba stovku firem. Většinou mě odkázaly na nadace, které sponzorují – řada z nich ale pobytové rehabilitace nehradí," krčí rameny Soňa Lehnerová, Fanouškova maminka. V Piešťanech už přitom Fanoušek jednou byl, a to ve spolupráci s nadací Dobrý skutek. „Snažíme se léčbu podstupovat u odborníků po celé České republice, jezdíme skutečně, kde se dá. Pobyt v Piešťanech ho ale nesmírně rozvinul a posunul vpřed," míní maminka nemocného chlapce. Zafinancovat částku přesahující osmdesát tisíc korun z vlastního rozpočtu ale pro rodinu není nic snadného. „Zřídila jsem proto Fanouškovi otevřené konto Bariéry, kam může každý přispět. A na mou žádost o pomoc také zareagovala sokolovská Farní charita," říká Lehnerová. Na rehabilitační pobyt charita přispěla částkou patnáct tisíc korun, dalším krokem byla právě organizace benefičního koncertu.

A co pobyt v Piešťanech vlastně pro chlapce obnáší? „Fanoušek bojuje s mozkovou obrnou, má těžkou hypotonii. Následkem další nemoci má navíc těžkou sluchovou vadu, hraničící s oboustrannou hluchotou. Opakovaná rehabilitace je pro zlepšení kvality jeho života nutná. V Piešťanech probíhá terapie až pět hodin denně – dítěti se vždy věnuje několik fyzioterapeutů naráz a každý si hlídá určitou část těla. V centru navíc používají unikátní koncept takzvané kosmické neurologie, kdy Fanouškovi pomáhají správně zapojovat různé svalové skupiny. Ve chvíli, kdy se zlepší jeho pohyb, se navíc chlapec posouvá vpřed i mentálně," vysvětluje Soňa Lehnerová, proč je piešťanská rehabilitace tak jedinečná.

Na benefičním koncertě v sokolovském kostele svatého Jakuba Staršího zahraje plzeňská gospelová kapela Touch of Gospel. „Věříme, že lidem není osud Fanouška lhostejný a přijdou podpořit dobrou věc," uzavřela maminka chlapce.