„Uvědomil jsem si především v době velkých povodní, že by lidé neměli mít z řeky strach, ale měli by si jí vážit, a i přes velké tragédie ji oslavovat a vzdát jí hold,“ vysvětlil pohnutky, které ho vedly k pořádání prvního ročníku. Jeden den se tak zábavným programem oslavuje řeka.

Zábava u dřevěné lávky v Kynšperku na lidi čeká i letos. Hrát budou Duo Relax, Wopejkači či Veselá harmonika. Připravená je soutěž v přetahování lanem pro čtyřčlenné týmy. Vítěz získá na jeden víkend čtyřmístný raft s celým servisem. Druzí v pořadí si pak pochutnají na pivu Kynšperský zajíc, a jak s úsměvem podotkl Miroslav Volf, musí více trénovat. Neměl by chybět ani závěrečný ohňostroj, ani ukázky leteckých modelů. Dopoledne si pak zájemci mohou prohlédnout přehradu Horka i s čističkou během dne otevřených dveří.

Stěžejním bodem programu je však vodácký závod O pohár Povodí Ohře. Ten se začal jezdit o pět let později. „Je to naprosto amatérský závod. Jet může kdokoli. Rádi přivítáme i ty, kteří se chtějí ten den jen svézt na řece. Nemusí závodit. Je to tedy závod pro ty, kteří chtějí vyhrát, i pro ty, kteří chtějí poznat krásy řeky Ohře,“ vysvětlil pořadatel. Vyráží se ve 14 hodin z Tršnic od Chocovického mostu, kde probíhá i registrace. Konec je u lávky v Kynšperku, kde ve stejný čas začne i program.

Březovský hřbitov
Město slyší na připomínky občanů a hřbitov vylepšuje

Jedno velké přání má Miroslav Volf. „V osmnáct hodin zapálíme slavnostní vatru Ohře. A říkám to všude už 18 let, bylo by moc hezké, kdyby se v tu samou chvíli zapálily symbolicky na počest řeky i další malé vatry po celém toku řeky Ohře. Třeba spolky, hasiči, vodáci, kempy. Když se někdo připojí, budu moc rád,“ říká.

Jak poznamenal, sehnat peníze na podobné akce je čím dál těžší. „Jsem rád, že se přidali ti, kdo se starají o řeku Ohři, tedy Karlovarský kraj, Povodí Ohře, VOSS a město Kynšperk a jeho organizace. Ta řeka si to zaslouží,“ poděkoval závěrem.

Den Ohře se koná v sobotu 28. července od 14 hodin u lávky v Kynšperku. Přehrada Horka se zájemcům otevře od 9 do 14 hodin. 13. ročník závodu O pohár Povodí Ohře startuje ve 14 hodin z Tršnic. Občerstvení zajišťuje spolek dobrovolníků Vodácká Ohře.