Nebe v hubě aneb Čertův švagr. Takový název nese druhý díl kuchařky českého režiséra Zdeňka Trošky, která spatří světlo světa už tento týden. Objeví se v ní téměř tři stovky receptů, které režisér nasbíral od svých známých, babiček a mnoha dalších lidí, již mu je prostě a jednoduše věnovali. V nové kuchařce se objeví i recept rodiny Voglových ze Sokolova. Právě za nimi Zdeněk Troška rád jezdí, když si chce odpočinout.Nová kniha režiséra Zdeňka Trošky.

„Paní Erika Voglová je fantastická kuchařka a její manžel doslova fanatický rybář. Kdyby na Jesenici padaly trakaře, on bude sedět u vody a chytat ryby. Vždycky si u nich pochutnám. Jsou to hody jak na královském stole. Jsem moc rád, že se v kuchařce objeví výborný recept právě i od paní Eriky," říká Zdeněk Troška, který vydání kuchařky načasoval souběžně s uvedením svého dalšího filmu Babovřesky 3. A recepty posbíral i při samotném natáčení, a to od ´drben´, které ve filmu z vesnického prostředí hrají.

První kuchařka nesla název Nebe v hubě aneb Chrocht chrocht. I ta čítala na tři stovky receptů. „Stejně tomu bude i nyní. Lidé tam najdou například i napůl zapomenutá jídla, co dělaly naše tetičky, babičky. Jsou to jídla rychlá, levná a chutná, někdy předávána z generace na generaci," přiblížil režisér, který si všechny recepty vyzkoušel uvařit, a jak sám říká, na všech si pochutnal. „Jsem nadšený všežravec a rozhodně si hubu neošidím. Velmi rád vařím a uvařím vše. Tedy když zrovna nenatáčím, to není čas ani na topinku," usmívá se Troška s tím, že podtitul Čertův švagr dostala kuchařka podle jednoho ze zajímavých receptů. „Jde o pikantní masové jídlo, které se podává jako zákusek," prozradil.

Samotný křest knihy se uskuteční už ve čtvrtek v Paláci knih Luxor v Praze.