A podle reakcí zúčastněných mohli ti ostatní litovat, že se nezúčastnili. Rockeři totiž sklidili obrovský aplaus a při několika písničkách a hlavně jejich textech vyplula na povrch i řada emocí.

„Za odsouzenými v kynšperské věznici přijela koncertovat rocková kapela Imodium. Asi hodinovou produkci mělo možnost v rámci programu zacházení navštívit bezmála sedmdesát vybraných vězňů, pro které to byla určitá forma odměny. Kapela hrála ve vězeňské jídelně jeden song za druhým. Zaznělo jich celkem sedmnáct a odsouzení muži všechny ocenili opravdovým potleskem,“ říká mluvčí kynšperské věznice Petra Bělíková.

Podle muzikantů došlo ke konci koncertu k velice silnému momentu. Během závěrečné gradace songu Dobrý věci začali vězni poměrně bouřlivě tleskat, sami od sebe, ještě před koncem písničky. Další kouzelný okamžik prý nastal těsně před poslední písničkou Deset Životů. V jejím refrénu se zpívá „…a dál, co bude dál“, přičemž zpěvák kapely Thom naprosto spontánně dodal: „Co bude dál? Je to jen na nás…“

Organizaci koncertu měla na starosti vězeňská kaplanka Juliana Hamariová, která sem od loňského března dojíždí za vězni jedenkrát v týdnu. S přípravou jí pomohl organizátor vězeňských koncertů, kaplan plzeňské věznice Blažej Pelán.

„Tento spontánní moment byl možná tím okamžikem, který některým vězňům pomohl začít přemýšlet jinak a chtít něco ve svém životě změnit,“ řekl.

Skupina vystoupila zcela zdarma. Odměnou jim vedle potlesku byla krátká prohlídka části věznice. Koncert se uskutečnil v rámci turné Jiná Místa 2019. Čtyřčlenná broumovská formace vystupovala ve věznici prvně na podzim roku 2016. Tenkrát to byla věznice Plzeň – Bory. Jako třetí je na řadě největší ženská věznice u nás, Světlá nad Sázavou.

APINA je opravdový šampion a šikovný canisterapeut v sokolovské nemocnici. Cvičí ji Zuzana Nosková, která pracuje na transfuzním oddělení.
Psi jsou terapií pro pacienty, Apina je opravdový šampion