Cílem bylo napomoci v rozhodování rodičům nejen budoucích prvňáčků o tom, co vlastně od školy očekávají a jaká škola bude nejlepší právě pro jejich dítě a pro ně samotné. Spolu s lektorkou Andreou Vedralovou si přítomní rodiče mohli ujasnit svoje vlastní očekávání vůči škole a dopřáli si dostatek času i na přemýšlení o tom, jak sladit vlastní očekávání s tím, co je nejlepší právě pro jejich dítě.

„Dítě stráví v základní škole 9 let svého života. Dnes si rodiče mohou zjistit dostatek informací o školách z internetu a ze sociálních sítí. Zjistit si tyto informace před zápisem a před nástupem do školy se rozhodně vyplatí. Nezapomeňte ale, že vaše dítě je originál a to, co může vyhovovat sousedovic Aničce, nemusí být pro vás dobrá volba. Je dobré, že si rodiče dopřáli tři hodiny času na to, aby o tak důležité životní volbě přemýšleli," řekla na workshopu Andrea Vedralová.

Ředitelka školy Mánesova Dora Švachová k tomu dodala: „Vybrat si tu správnou školu znamená vybrat si toho správného partnera pro celou rodinu, a to nejen pro vzdělávání dítěte, ale také pro jeho výchovu – a na to část rodičů zprvu nemyslí. Teprve když se objeví problémy, rodiče zjistí, že pro školu nejsou partnery a že jsou ve své snaze o nápravu osamocení. To většinou bývá okamžik, kdy začnou o této výchovné funkci školy přemýšlet, někdy ale už bývá pozdě. Proto mě těší, že se našeho workshopu ve valné většině zúčastnili oba rodiče. Z našich pozorování totiž vyplývá, že otcové stejně jako matky mají vůči dětem a škole své nároky, a je dobré, že se od začátku se všemi o všem otevřeně hovoří. Kvalitní škola problémy nejenže nevytváří, naopak, je jim schopná každodenní komunikací s rodinou předcházet, případně se partnersky podílet na jejich řešení."