Nastávající maminky se mohou těšit na zbrusu nové prostory gynekologického a porodnického oddělení v sokolovské nemocnici. Část oddělení se podle primáře Tomáše Čepeláka po úpravách přesunula z osmdesátých let do 21. století. Pro budoucí matky přibyl také další porodní sál. Rekonstrukce oddělení přišla na 21,3 milionu korun.
Nové oddělení je nyní v pravé části pavilonu E, v jeho třetím patře. Rekonstrukce začala letos v květnu a týkala se dvou porodních sálů, dále prostoru pro novorozence a sekčního sálu s nezbytným zázemím pro rodičky i zdravotnický personál. Primář Čepelák poznamenal, že v sokolovské porodnici se uskuteční zhruba 500 porodů ročně.

„Doposud tady byl k dispozici pouze jeden porodní sál. Když rodily dvě matky, tak jedna rodila na sále pro císařské řezy. A když rodily tři matky najednou, tak byl druhý záložní sál na příjmu porodnice," upřesnil Čepelák. Dvě rodící matky najednou není podle primáře nic neobvyklého. Tři rodičky najednou, to se prý stává zhruba pětkrát do roka. „Půl dne se nic neděje a pak může rodit více matek najednou. Příroda je stále nad námi," konstatoval Čepelák. Primář také doufá, že stejné modernizace se dočká lůžková část šestinedělí, která sídlí o patro níž.

Kromě gynekologicko – porodnického oddělení Karlovarský kraj dokončil obnovu dalších částí sokolovské nemocnice. Kraj také nechal zateplit pavilon B. Celkem obě akce stály 42,4 milionu korun.

„Karlovarský kraj plní svůj slib a pokračuje v revitalizaci sokolovské nemocnice. Nastávající maminky potřebují příjemné prostředí a kvalitní péči, věřím, že současnou podobu oddělení rozhodně ocení," řekl hejtman Martin Havel.

„Investic Karlovarského kraje si velice ceníme, vždyť jen během podzimu proběhla výměna oken a zateplení pavilonu B, nyní finišují práce na revitalizaci oddělení dlouhodobě nemocných a dnes otevíráme oddělení, kde se rodí nový život. Soustředíme se na kvalitu poskytované péče ve všech souvislostech a to se nám daří právě i díky podpoře kraje," doplnil předseda představenstva skupiny NEMOS David Soukup.

Stavební úpravy v připravované porodnici zahrnovaly vyzdění nových příček, položení nových podlah, vybudování podhledů, opravy vnitřních omítek, výměnu oken a dveří, rozvodů vody, kanalizace, elektřiny, vzduchotechniky a medicinálních plynů. Vstup na oddělení odpovídá požárně bezpečnostním předpisům. Zhotovitelem byla firma Jurica, a. s. Stejná společnost provedla výměnu oken a zateplení pavilonu B, což přinese značnou úsporu v nákladech na vytápění budovy.

„Za tuto nezbytnou investiční akci, která trvala rok a přinese nemalé energetické úspory, zaplatil Karlovarský kraj 21,1 milionu korun.
Není to zdaleka poslední příspěvek kraje k modernizaci Nemocnice Sokolov. V současné době se pracuje na rekonstrukci oddělení dlouhodobě nemocných v hodnotě přibližně 18 milionů korun a předpokládám, že v příštím roce bude kraj investovat do obnovy nemocnice v podobném finančnímu objemu jako letos," uvedl náměstek hejtmana Jakub Pánik.

Svou pozornost Karlovarský kraj věnuje také chebské a karlovarské nemocnici. Pro pacienty onkologického oddělení kraj pořídil moderní lineární urychlovač za téměř 100 milionů korun, který nahradil starý, dosluhující přístroj.

V Karlových Varech vrcholí stavební úpravy, které mimo jiné umožní přestěhování oddělení ze starých budov do nových prostor, tedy tzv. centralizace lékařské péče. Všechny investice přinášejí podstatně komfortnější zázemí pro pacienty i zdravotníky.