„U nás jsou okamžitě k mání výrobní prostory o rozloze 4 tisíc metrů čtverečních. K dispozici máme i ubytovací kapacity,"reagoval starosta Rovné Jaroslav Janda na výzvu hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného. Ten oslovil na společném setkání v Kostelní Bříze starosty regionu s tím, aby mu zaslali přehled volných pozemků, které by kraj ve spolupráci s agenturou pro podporu podnikání a investic CzechInvest mohl nabídnout investorům a zájemcům o podnikání v regionu.

„Můžeme nabídnout celý areál základní školy včetně pozemků v dosahu," řekl Janda. V budově je sice jedna třída pro žáky první až třetí třídy, kterou navštěvuje 15 až 17 dětí. V případě příchodu investora do obce by se přesunula do areálu mateřské školy, která je o pár desítek metrů vedle. Původně plánovali v Rovné oba objekty sloučit a slibovali si od tohoto plánu úspory až jeden milion korun ročně.

Zapotřebí by však byla rozsáhlá rekonstrukce objektu školy, včetně zateplení, na kterou by si obec musela vzít úvěr. Podle starosty je však otázkou, zda by se milionová investice do oprav vyplatila. „Postavíme, opravíme a děti budou chodit jinam," obává se Janda.

Právně jsou tyto dva objekty sloučeny již tři a půl roku. Fyzicky sídlí ve dvou budovách. Obec byla před lety nucena investovat i do tříd ve stávající staré budově ZŠ. „Byli jsme na hraně s hygienickými normami," přiznal Janda. Ze svého rozpočtu tehdy Rovná investovala 360 tisíc korun. Nakoupila školákům nové lavice a židle, nechala položit dřevěné podlahy, rekonstrukce se dočkala okna či osvětlení třídy včetně nového vymalování.

Dále starostové kritizovali stav silnic v oblasti. „Je to děs. Přijel jsem domů a upadlo mi kolo," rozčiloval se jeden z obyvatel Rovné. Starosta tvrdí, že těžká kamionová doprava by do obce zajíždět nemohla. Lehčí dodávky s přívěsem ano. Ty jezdili do Rovné i v případě posledního zdejšího většího zaměstnavatele firmy Dexin. Rovná nabízí investorům pronájem prostor za desetikorunu za metr čtvereční a rok a chce jít ještě níže. „Předložím zastupitelům návrh na snížení již tak motivačního pronájmu, uvidíme," dodal Janda.