Rozhledna Cibulka, která se tyčí na Šibeničním vrchu u Oloví na Sokolovsku, se těší zájmu lidí. Otevřena byla teprve loni v srpnu a už jí navštívily tisíce lidí. Pokud vylezete až na samý vrchol rozhledny, porozhlédnete se po hřebenech Krušných hor z kopule připomínající tvar Cibule – odtud právě její název.

Deník se rozhodl vydat na Cibulku a čtenářům tak přiblížit, jak se k rozhledně dostat a jaký zážitek na vás čeká. Na výběr jsme si mohli vybrat hned tři turistické trasy, které k rozhledně vedou. Buď po naučné stezce přímo z Oloví nebo z druhé strany od Krajkové a třetí možností byla lesní stezka těsně za Olovím. Pohodlně jsme zaparkovali u cedule, která ukazuje směr k Cibulce. Udělali jsme dobře, že jsme zvolili pevnější obuv, neboť cesta je místy mírně strmá, upravená kameny. Cesta nám trvala zhruba 20 minut.

Těsně před rozhlednou jsme narazili na popadané stromy přímo na cestě k rozhledně, které patrně nevydržely sílu přírodního živlu. Popadané stromy je tak nutné v lese obejít. To už jsme ale u nové Cibulky. Prostranství kolem ní je perfektně uklizené, v okolí ani na samotné rozhledně ani známka po řádění vandalů. Jen informační ceduli k rozhledně kdosi prostřílel diabolkami.
Teď už nás ale čekalo zdolání samotné rozhledny za slunečného počasí. Během chvíle vystupujeme po točivých schodech na první ochoz ve výšce pouhých 4,5 metru. Tam se ale dlouho nezdržíme, protože chceme zdola všech 126 schodů a dostat se do druhého ochozu ve výšce 27 metrů. Trochu zadýchaní jsme v cíli a kocháme se pohledem na hřebeny Krušných hor. Z ptačí perspektivy vidíme Oloví a jeho okolí. Dohlédneme do sousedního Německa, na Chebsko a Bochovsko. Jsme přesně ve výšce 656 m.n.m.

Během hodiny, kterou jsme na Cibulce strávili, ji navštívila další dvacítka lidí. Míří sem celé rodiny, turisté ze zahraničí i cyklisté. Vrací se tak na místo, kde již dříve rozhledna stála, ale za války byla zbořena. Výstavba Cibulky stála Oloví zhruba 5,3 milionu korun. Z toho 3,6 milionu činila dotace.