Zatímco schody u hlavního vstupu do Městského domu kultury v Sokolově budou do Hornické pouti hotové, balkon nad nimi nikoliv. Dělníci ho původně měli podle plánu pouze opravit. Po odkrytí se však zjistilo, že bude nutné ho celý strhnout. Na původní místo by se tak měl balkon vrátit do konce letošního roku.

„V 70. letech do útrob balkonu nastrkali dělníci kdeco. Tím pádem nebyly funkční okapové svody. Práce na balkonu budou stát navíc 329 tisíc a celkem se schody pak 8,27 milionu korun," potvrdil místostarosta Sokolova Karel Jakobec.

Práce začaly v dubnu letošního roku. Většina rozebraných schodů se vrátí na své místo, nových přibude minimum. Do Hornické pouti, která startuje 12. září, bude alespoň schodiště hotové.

Ještě před rekonstrukcí se část schodiště začala propadat. Na schodišti se přitom stavělo i pódium při Hornické pouti, a mohlo dojít k tragédii. Nyní začíná být jasné, proč se loni firmy do této zakázky nehrnuly. Město si připravilo 5 milionů korun, ale do výběrového řízení se nepřihlásil nikdo. Sokolov tak byl nucen přihodit tři miliony.

„Součástí rekonstrukce je oprava hlavního schodiště i terasy nad ním, kam zatéká. Termín opravy jsme naplánovali tak, aby co nejméně omezil společenské akce. Jsou jedním z hlavních zdrojů městského kulturního střediska, které v Hornickém domě sídlí," řekl starosta Sokolova Jan Picka.