Tak vypadalo mistrovství světa v Belgii, kterého se zúčastnil i sedmiletý belgický ovčák Bethor Frosty Fox, přezdívaný Viktor. Slouží jako obranný pes v kynšperské věznici. Je parťákem Radka Čajky, který slouží ve vězeňské službě přes 30 let a většinu své kariéry se věnuje služební kynologii. Tato dvojice pravidelně boduje na závodech v ringových sportech jak v Česku, tak v zahraničí. Naposledy si přivezli čtvrté místo z belgického mistroství světa, kde uspěli ve velmi silné mezinárodní konkurenci. Tamní závody byly unikátní v tom, že se po celou dobu soutěže pracuje bez jakýchkoliv pomůcek, jako je obojek, vodítko nebo motivační odměny.

Mistrovství světa – Championschip Globalring se konalo v říjnu v belgickém Lessines. Soutěž se skládala ze tří oddílů, jakými jsou poslušnost, skoky a obrana, přičemž zkušební řád se inspiroval cviky vycházejícími z potřeb belgické armády. „V tomto sportu se klade největší důraz na vysokou ovladatelnost psa. Po celou dobu soutěže pracuje bez jakýchkoliv pomůcek. Je tedy nutná chuť spolupracovat s psovodem, plnit úkoly samostatně, co nejpřesněji a rychle," říká Čajka.

Ve cvicích poslušnosti jde podle psovoda více než o dokonalou přesnost spíše o spolehlivost psa.

Alžbětiny lázně.
Karlovy Vary znovu uvažují o silném investorovi pro Alžbětiny lázně

" V oddíle obrany je pak kladen důraz na rychlé reakce, tvrdé zákroky a ovladatelnost. Obrany se provádí na figuranta oděného do celotělového obleku, kde jsou vymezené zóny jak na rukou, tak i na nohou, do kterých pes provádí zákus," přibližuje závody Čajka.

Figurant se pak snaží psa od zákroku odradit nápřahy holí, výstřely ze cvičné zbraně nebo i různými předměty, které psovi znesnadňují zákus.

"Jedinou odměnou za odvedou práci, je pochvala psovoda“, dodává Čajka, který se více jak 20 let věnuje služební kynologii.

Globalring je kynologický obranářský sport, který byl založen na základě zájmu zahraničních kynologů o kynologický sport u belgické ringové organizace NVBK. Je založen stejně jako ostatní ringové sporty na historických základech praktického využití psa pro službu. Ty se postupně vyvinuly v kynologický sport takzvaný ring, který slouží pro sportovní soupeření mezi psovody se psy a také k pobavení diváků.